Un sir de evenimente care au dus, in final, la inlocuirea chiulasei

Atat filmarea cat si despre ce vorbesc in clip este putin cam haotic, greu de urmarit si inteles chiar si de mine. N-am avut un scenariu, sunt diferente de cateva luni intre filmari, la unele am renuntat pentru ca nu se potriveau... Vorbesc despre multe lucruri, unele chiar n-au nicio legatura cu problemele avute, cum ar fi aditivul pe care l-am bagat in motor. Scriu despe el aici doar pentru ca spun despre el pe filmare.

In vara lui 2015 am Montat oil catch can pe 1.5dci,  voiam sa scap de vaporii de ulei, sa nu mai ajunga in admisia de aer.

Undeva prin 2018 cand am Montat incalzitor rapid de antigel, mai bine zis cand am facut gresit legaturile furtunelor la incalzitor. A sarit furtunul de la un capat si am pierdut toata apa, eram in oras, nu aveam viteza, am observat rapid.

Dupa 3 saptamani a sarit din nou acelasi furtun, m-a prins in camp cu familia in masina, mai era putin si se intuneca, nu a fost deloc amuzant.

In vara lui 2020, la intoarcere din concediu trebuia sa schimb uleiul si 2,4 Litri ulei lipsa din motor. Sa fie vinovat Oil Catch Can?!. Imi spunea Bogdan ca am facut o greseala cand am montat/modificat Oil Catch Can si de acolo problema, uzura accelerata a motorului.

In luna ianuarie 2021 am pus Aditiv pe baza de litiu pentru uleiul de motor, de la Bogdan, asta in speranta de a rezolva cumva problema consumului de ulei.

Prin martie 2021 a venit sotia dupa mine in oras si mi-a zis ca pe drum masina nu a bagat deloc caldura, un traseu de vreo 5km. Puteau fi doar 2 motive: lipsa apa sau radiator caldura infundat. A fost ce era mai rau, nu mai era deloc apa in motor, cine stie de cand mergea sotia asa cu masina fara apa, avand in vedere cei 2,4km pana la lucru si alti 2.4km inapoi acasa, timp in care motorul nu are cum sa se incalzeasca, n-ai cum sa-ti dai seama daca este sau nu apa in motor. 

Am verificat si problema putea sa fie de la pompa de apa defecta sau de la distribuitorul din plastic al sistemului de racire care are obiceiul sa crape si pe acolo sa piarda apa, ambele variante erau pe partea dreapta fata a masinii. 

La 120.000km am Schimbat distributia 1.5dci euro 3, 65 cai, fara AC, unde am facut o greseala cand am strans intinzatorul si Ioji a observat treaba asta, aveam deja 32.000km facuti asa. Atunci am pus o noua distributie(curea si intinzator). Acum, in mintea mea, aveam impresia ca aveam doar 20.000km facuti si urmatorul schimb trebuia sa-l fac la 200.000km. Cert este ca atunci nu am schimbat si pompa de apa, am zis ca merge, e de origine. Si totusi nu a mers, dupa 79.000km a cedat pompa de apa, am pierdut pentru a treia oara apa din motor. Asa ca la 199.000km am schimbat distributia, pompa de apa si preventiv distribuitorul din plastic de la sistemul de racire.

La doua zile dupa ce am inlocuit distributia, am verificat nivelul de apa din vasul de expansiune, stiam ca o sa mai trebuiasca putin completat. Stupoare! Nu doar ca era gol vasul, era si plin de antigel in jurul lui, a refulat pe la capac. Opa, nu-i a buna, se pare ca s-a ars garnitura de chiulasa, baga gaze in sistemul de racire si obligatoriu trebuie inlocuita. Dat jos chiulasa, facut planul... Ma ia cu dureri de cap.

Nu am dus masina imediat la mecanic, urma sa plecam in concediu si reparatia nu era o prioritate. Cat timp s-a mai circulat cu ea in acea stare, completand cu apa, mai putin de 100km.

Intors din concediu am dus masina la mecanic si spre dupa-masa am primit poza, crapata chiulasa. E clar, de data asta si-a luat mortala, nu a scapat. Nici eu, ieftin nu o sa mai fie.

Multumesc lui Dan si Ioji pentru chiulasa, a trebuit doar sa o duc la rectificat unde m-a costat undeva pe la 500lei, parca, nu-mi mai amintesc.

Cand am luat masina de la mecanic, am observat ca Oil Catch Can-ul este plin cu ulei si mi-am zis ca este ok, in 2 zile o sa filmez un update legat de treaba asta, ca cel mai probabil, aditivul de la Bogdan nu si-a facut treaba pentru asteptarile mele si nu s-a rezolvat problema. Stupoare, am constatat ca in recipient era apa si prea putin ulei. SHIT! Baietii mi-au inlocuit chiulasa si mi-au zis ca daca nu vreau, nu trebuie sa schimb si uleiul care continea aditivul. Ete fleosc, a trebuit sa-l schimb cand am gasit apa in Catch Can.

Cam asta a fost toata istoria, am facut peste 8000km de la ultima interventie(schimb ulei) si de atunci nicio problema, doar vreo 2-300ml ulei lipsa, normal in cazul meu. Ba chiar as spune ca aditivul de la Bogdan si-a facut treaba.

3 comentarii:

  1. piesele noi pe care le cumparati (distributie, pompa apa) de origine, le cumparati din reprezentanta sau din magazinele mai mici? (unde piesele sunt de la renault insa mult mai ieftine) Intreb nu ca sa o fac pe desteptul ci pentru ca nu sunt sigur daca o distributie luata din reprezentanta pe care scrie renault este mai presus de una mai ieftina dintr un magazin "de cartier" pe care de asemenea scrie renault. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere