Montat geamuri electrice pe fata

Ionuț Tiberiu si-a cumparat toate cele necesare ca sa-si monteze geamurile electrice pe usile fata si ii multumesc, pe aceasta cale, ca a impartasit cu noi pasii necesari pentru aceasta modificare.

Ionuț:
Am achizitionat din dezmembrari cele doua macarale electrice cu conectorii de alimentare si butoanele de pe consola cu mufele aferente.


Pentru a demonta fetele de usi, va puteti ajuta vizionand acest tutorial Demonntat Geamuri.
In primul rand se da fata de usa jos, avem 6 torx-uri de 20 (cu rosu, doua pe fata de usa, 4 la difuzor) si unul de 30(galben, la manerul deschidere usa), dupa care se da jos manivela(verde, iasa mai greu, trebuie tras foarte tare de la baza lui).


Se desface geamul de pe macaraua manuala cu o tubulara de 8mm (albastru, in poza suruburile sunt scoase deja). Dupa care ridicam geamul si il prindem sus de tot cu o bucata, doua, de banda izolatoare, si se lasa macaraua jos de tot.
Urmeaza sa desfacem macaraua manuala de pe usa cu o tubulara de 10mm(verde), 4 piulite.


Se scoate macaraua veche si se introduce cea electrica. Prinderea ei se face pe 3 suruburi(o piulita iti va ramane). Se strang cele 3 piulite. Geamul ramane sus, lipit cu banda, pana cand se va face instalatia electrica.


Pentru a face instalatia electrica aveti nevoie de urmatoarele:
- 7 metri de fir de 0.75,
- cele 2 butoare de pe consola, cu tot cu mufe,
- o siguranta de 30A pentru a o insera in tabloul de sigurante,
- banda izolatoare,
- pistol de lipit, cositor si decapant pentru a face cateva lipituri,
- 2 mufe pentru macarale sau daca nu gasiti, cumparati 4 papuci de conectare.

Se da consola centrala jos. Se scot mufele din butoane si acum incepe "greul" :))
IMPORTANT: cand am taiat firele, am aproximat distanta de la butoane pana la usa pe sub bord... pe langa instalatia originala a masini. La fel de bine si mai usor, puteti trage firele pe jos, pe sub mocheta.
Am inceput cu firul de masa, este pinul 2 de pe butoane. Eu le-am legat la unul din suruburile de masa din spatele ceasurilor de bord pe care oricum le-am demontat ca sa pot trage mai usor firele spre tabloul de sigurante si usa stanga.
Dupa care am legat firul de iluminat, pinul 4 de pe butoane. Le-am legat tot la pinul 4 al butonului de inchidere centralizata. Este usor de identificat acest fir, toate sunt de culoare albastru si subtiri.
De la pinul 3 al ambelor butoane, am tras fir pana la taboul de sigurante, m-am legat cu el la un papuc original pe care l-am introdus in tablou si introduceti siguranta de 30A.
Au ramas pinii 1 si 5 de pe butoane de la care se vor trage fire pana in usa la fiecare motor in parte, butonul din stanga la usa din stanga, butonul din dreapta la usa din dreapta.
Deci, o scurta recapitulare pe care o gasiti si in urmatoarele poze, mai exact configuratia pinilor de pe mufa butoanelor:



Am tras firele pe sus, pe unde merge instalatia originala si pentru asta am demontat ceasurile. Catre usa din dreapta am dus firele tot pe sus, cu putina yoga si simturi ascutite, am reusit. Pe jos, pe sub mocheta, este mult mai usor.
Pentru a trece firele dinspre habitaclu pana in usa, se da mocheta la o parte, se scoate afara acel burete si se trec prin acel burduf de cauciuc dintre stalp si usa.


Cand legati cele 2 fire la mufa de alimentare a motorului de la geamuri, verificati daca comanda de ridicat si coborat geamul corespunde. In caz ca sunt inversate comenzile, inversati intre ele cele doua fire ce duc la motor si s-a rezolvat problema.
A ramas doar sa lasati macaraua jos ca sa puteti prinde geamul pe ea, strangeti cele 2 suruburi de 8mm, dar cu simt, si sa faceti testul de functionalitate. Ar trebui sa mearga din prima.
Acum urmeaza partea mai grea, sa asamblati toate componentele pe care le-ati dat jos (fete usi, consola, burduf) si strangerea "gunoiului" ce a ramas in urma voastra. Operatiunea se face invers demontarii.
Spor la lucru!

45 de comentarii:

  1. Salut! Cat te-au costat macaralele+burtoanele+mufe?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am achizitionat o macara si 2 butoane la pretul de 80 de roni din dezmembrari dar acum depinde de la centru la centru...

      Ștergere
  2. Salut. 150 lei a costat tot. Instalatia electrica am facut-o eu. Da depinde de unde le ei si ce pret iti ofera.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ionut,la tine geamul din stanga coboara la fel de repede ca cel din dreapta? intreb deoarece la mine geamul stang coboara putin mai lent decat cel din dreapta...ma gandesc ca este mai multa uzura la macara in partea soferului!

      Ștergere
    2. La mine este invers, cel din dreapta coboara mai lent ca cel de pe stanga :) .

      Ștergere
  3. Eu am dat 100 ron pe cele 2 macarale +mufele originale ! Deci consider ca am dat destul de bine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. ai dublat firele de "putere"? nu ma prind din poze...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai,firele care duc la motorul macaralei, ai lasat doar un singur fir de 0.75mmp?

      Ștergere
    2. Daca te referi la pinii 1 si 5 de la butoanele de actionare ce duc la macarale sunt 2 fire, pinul 1 ridicare 1 fir, pinul 5 coborare alt fir.

      Ștergere
    3. da, la ele ma refer... la pinul 1 ai doua fire de 0,75mmp, la pinul 5 doua fire de 0,75mmp...duble pana la mufa motorului?

      Ștergere
    4. la fel ar trebui sa ai si la pinul 2(-) si la pinul 3(+)...dublate.

      Ștergere
    5. Stai ca ai inteles gresit, in prima poza mufa verde, este cea de la inchidere-deschidere, in a doua poza unde se vad toate mufele se mai vede una verde la butonul de actionare macara stanga, este alta mufa si are cate 1 fir tras la fiecare pin.

      Ștergere
  5. salutare. pentru cine este interesat am o instalatie originala pentru geamuri electrice fata completa. (mai trebuie macaralele si butoanele)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut cu pot intra in posesia instalatiei si cat ma costa

      Ștergere
  6. Am si butoane dar pentru ph2 sandero 1 sau duster1

    RăspundețiȘtergere
  7. Răspunsuri
    1. Pentru că este doar de citit si urmat instrucțiuni.
      Scriam la început că Ionuț a făcut modificarea

      Ștergere
  8. Ionut Tiberiu ești din buc.un nr de telefon se poste cont de fb ??!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sus de tot, primul loc unde este scris numele lui, trebuia sa dai click si te redirectiona pe facebook-ul lui...
      https://www.facebook.com/johnny.tyberius

      Ștergere
  9. Salut! Felicitari pentru tutoriale! Sunt convins ca au ajutat pe foarte multi. Poti sa-mi spui daca stii ceva de niste capace sa ascund gaurile de la manivela macaralei manuale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, nu, nu stiu. pare ca nimic nu arata foarte bine acolo

      Ștergere
  10. Salut pe un logan ph2 se merita sa pui geamuri el;ectrice, intreb deoarece cineva mi-a zis ca prinderea macaralelor electrice nu e aceeasi cu cea a macaralelor manuale, si ca ma va ajunge foarte mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, sa-i spui acelui cineva sa se mai documenteze. este adevarat ca prinderea este diferita, doar ca usa are gaurile date din fabrica pentru ambele variante

      Ștergere
  11. Salut! De unde pot face rost de macarale electrice pe spate si de consola frana de mana de prestige noi? Se merita montarea de geamuri electrice spate? Poti face un tutorial?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, ai incercat la magazin sa cumperi noi? Ai incercat pe net?
      Nu știam să fie consola de prestigiu.
      Nu fac tutorial

      Ștergere
  12. Salut,
    De mult vreau sa montez la randu-mi macarale electrice la geamuri. La mine pe consola se gaseste o mufa de culoare gri cu 4 pini libera. Este posibil sa fie o preechipare ptr geamuri la buton? Am avut preechipare ptr proiectoare ceata. Stiu ca cel mai simplu ar fi sa desfac fetele de portiere sa vad daca exista mufe ptr macarale electrice, dar vreau sa schimb portierele ptr ca au rugina si daca tot fac aceasta manopera m am gandit sa montez si macarale electrice si sa procur cele necesare. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, in mod normal, mufa gri cu 5 pini este pentru dezaburire luneta. nu stiu ce mufa cu 4 pini ar putea sa fie acolo.
      la geamuri ambele mufe sunt negre si au 5 pini.
      nu trebuie sa dai jos fata de usa, dai jos doar o boxa de pe usa din fata dreapta(pasager), bagi mana prin gaura si vezi cate fire intra in usa. ar trebui sa ai 2 la difuzor, 2 la inchiderea centralizata.

      Ștergere
  13. Acelasi sistem este si la montarea macaralelor pe spate ? Sau trebuiesc te modificari.

    RăspundețiȘtergere
  14. La multi ani.Am o singura nelemurile ,ce nu inteleg se poate un raspuns .
    De la pinul 3 al ambelor butoane, am tras fir pana la tabloul de sigurante, m-am legat cu el la un papuc ORIGINAL pe care l-am introdus in tablou si introduceti siguranta de 30A. E vorba de masa pentru motorasele de la geamurii .Concluzia,de unde lom masa pentru motorase

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, masa poti lua de pe orice fir de culoare negru sau de pe orice surub care este prins pe caroserie. practic toata caroseria este o masa

      Ștergere
  15. Salut am urmat toti pasii mai putin alimentarea am tras din baterie cu o siguranta de 15A totul merge ok mai putin iluminarea butoanelor . Cu pozitiile stinse acestea se aprind iar cu pozitiile aprinse butoanele se sting . Unde ar fi buba

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, iluminarea la butoane trebuia sa o iei de la un buton de langa, cel de dezaburire luneta sau deblocare usi. este firul albastru de pe pinul 4

      Ștergere
  16. dar nu ar fi mai usor daca mi as cumpara usi care vin din fabrica cu geamuri electrice ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar nu e mai ușor să cumperi mașina care vine cu uși cu geamuri electrice din fabrică?
      Și dacă cumperi ușile cu tot cu macarale, cu instalația electrică ce faci?

      Ștergere
  17. Salut! De unde pot sa cumpar acel papuc original care intra in tabloul de sigurante?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, greu de găsit să-l cumperi. Mai ușor este să cumperi o instalație electrică cu totul, 50 lei și o să ai multi papuci, fire, conectori...

      Ștergere
    2. Vreau sa fac treaba asta pe un logan pick-up, oare pot sa iau curent de la mufa pentru dezaburire luneta deoarece aici nu este cazul si vad ca mufa exista si are siguranta de 30 in panou? Multumesc!

      Ștergere
  18. Buna seara, firele de la butoane de la pinul 3 ce trebuie puse in tabloul de siguranta , il pun acolo unde arata schema tabloului la geamurile fata dar intrebarea mea este urmatoare: Acel locas, are direct curent, mai necesita alte modificari tabloul de siguranta? sau pun firele direct acolo in pozitia de la tablou si butoanele iau curent?
    Iar in legatura cu firul de masa are relevanta unde il pun? (De ce surub sau pe ce parte a caroseriei?)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, te uiți în tablou daca în gaura de langa cea în care urmează să bagi pinul ai deja un pin metalic. Daca este, ai deja curent, trebuie doar sa lui siguranța. Daca nu este, nu ai.
      Firul de masa se poate lega la șurubul conceput pentru masă pe care-l găsești între schimbător viteze și calculator airbag, trebuie sa dai jos carenajul de la schimbător viteze.
      Dar poți să-l legi la orice șurub de pe caroserie

      Ștergere
  19. salut. ptr încălzire în oglinzi ai o schema electrica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, la oglinzi ai doar 2 fire. unul il legi pe caroserie la masa si al doilea fir pe un releu sub bord pe pinul 5.
      Este identic ca si aici https://www.tutorialelogan.ro/2013/08/montat-oglinzi-electrice-cu-semnalizare.html

      Ștergere