Modul intermitent pentru al treilea stop de frana

Am achizitionat modulul de la Tudor, el fiind comercializat aici. Eu unul consider ca este util, atragi atentia soferului din spatele tau ca franezi.
Daca mai ai si becuri cu led sau doar leduri pe al treilea stop de frana, este combinatia ideala!
Evident, vor aparea si argumente contra cum ar fi faptul ca soferul din spate in loc sa franeze instinctiv, o sa stea pe ganduri oare ce-o avea ala din fata de-i beculesc becurile intermitent. Si eu gandeam la fel, asta pana am vazut ca modulul ramane aprins dupa ce palpaie de cateva ori, ulterior nefiind deranjant pentru soferii din trafic.




Intre timp, Tudor Madalin a ajustat acest modul ca sa poata fi folosit si de cei care vor sa foloseasca becuri normale cu filament, lumina degajata fiind mult mai aproape de cea cand este alimentat continuu. Asta deoarece nu toata lumea vreasa achizitioneze un bec cu leduri care nu este neaparat foarte ieftin. O imbunatatire in plus adusa acestui modul, ce nu am precizat in filmare, este numarul de pulsari, dupa cum se poate vedea si in filmare. La prima apasare a pedalei de frana modulul pulseaza de mai multe ori. Daca la scurt timp apesi din nou pedala de frana, numarul de pulsari scade considerabil tocmai ca soferii care sunt in spate sa nu fie distrasi si nici sa nu fie suparator la ochi, ceea ce este un mare plus. Mai exact, cu cat este timpul mai scurt intre apasarile pedalei de frane, numarul de pulsuri este tot mai mic.

105 comentarii:

  1. Foarte util modulul si in combinatie cu bec cu leduri este ideal.Un modul asemanator oferea si colegul Fratello..

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e riscul sa se arda mai rapid? fiind un defect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma... la asta nu m-am gandit, posibil, nu stiu ce sa zic :)

      Ștergere
    2. ce defect?
      nu se arde deloc
      ba chiar din contra nu ajunge sa se incinga asa de tare ca sa se arda

      Ștergere
    3. si daca se arde cel putin 1 an 2 tot tine deci sa dai 5 6 lei cat costa un set de 2 becuri de ala ce e??

      Ștergere
  3. cum se numeste clipsul montat pe firul negru de masa?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristi, dar din punct de vedere legal este corecta modificarea? :-) Asta ai uitat sa precizezi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. apai Silviu, sincer sa fiu nu stiu, si putin imi pasa :)
      n-am modificat lumina, nu e adaugat o noua lampa, asta stiam ca nu-i voie :P

      Ștergere
    2. Eh pai nu e :-) Legislatia tehnica de omologare prevede ca al treilea stop de frana sa aiba acelasi comportament cu cele 2 stopuri normale: aprins constant cat timp este calcata frana :-)

      Problema e timpul de reactie al celui din spate pentru ca vazand ca se aprinde intermitent creierul il asociaza, pe moment, cu stopul de semnalizare :-P abia apoi apare culoarea si asocierea cu frana (asta se traduce prin cateva fractiuni de secunda pierdute :P).

      Ștergere
    3. ce zici tu silviule, e strategie racing. daca unu e atat de neatent incat sa nu vada ca ai franat (cu modificarea asta pe masina), va fi suficient de neatent sa intre si degeaba asa in tine pe drum, cum intra rusii aia.

      Ștergere
    4. Silviule dar oare cei care au pus din fabrica si merg cu ele aceia sunt inconstienti??? oare ei nu s-au gandit si nu au facut studii inainte de a ale monta pe masini??? Cred ca mai trebuie sa studiezi problema.
      Iar in legatura cu COMPORTAMENTUL egal se poat monta pe acest modul toate cele 3 stopuri de frana si apoi are sa aiba acelasi COMPORTAMENT. :)

      Ștergere
    5. alin cameradinmasina23 noiembrie 2012 la 10:39

      Sunt masini la care clipeste frana din fabrica atunci cand intra ABS-ul sau un alt sistem de siguranta (esp etc) ca sa il avertizeze pe cel din spate ca franarea nu este una normala . Exemplu : http://www.youtube.com/watch?v=h9gC59LKUk4
      Felicitari Cristi din partea lui Alin din Bacau :)

      Ștergere
    6. Medeline nu mai fi asa de defensiv cand e vb de jucaria ta.Cat despre studiat problema cred ca tu ar trebui sa fi acela.Masinile care vin din fabrica cu aceasta optiune sunt putin mai complicate, adica luminile de frana clipesc intermitent doar in cazul unei franari violente de la o anumita viteza setata in ECU(cea ce se intampla in general pe autostrazi la viteze mari cu timp de reactie mic), mai mult in timpul franari acestea isi modifica intensitatea ,dar niciodata nu se sting complet asa cum face modulul tau ,care apropo e foarte simplu de realizat.In mod de operare normala si aceste la aceste masini luminile se aprind si se sting normal.Eu cred ca ai investigt timp in modul si vrei sa scoti si bani, dar fi mai calculat.

      Ștergere
    7. nu sunt legale pt ca nu vin asa din fabrica dar nu sunt nici ilegale pt ca nu cred ca te va filma gaboru cu radaru ca iti palpaie al 3 lea stop de frana intermitent!!!!deci e vid legislativ se poate modifica linistit!!

      Ștergere
    8. la alte masini cand e franare violenta cand sparge frana se aprind avarile de 3 ori dupa aia 3 secunde stau si iar de 3 ori!!!deci fiecare isi dezvolta sisteme de siguranta!!

      Ștergere
    9. Vine cam târziu replica mea dar vă pot spune că sunt mărci auto care au implementată treaba asta cu stopul suplimentar, să pulseze intermitent atunci când frânarea este una mai violentă/bruscă!

      Ștergere
  5. Noua Skoda Rapid are aceasta dotare inca din fabrica... Ba chiar pe toate 3 stopurile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SKODA RAPID ARE:
      1. Stopuri de frana inteligente care lumineaza intermitent, automat, cand soferul franeaza de la o viteza mai mare de peste 60 de km/h. Cand masina stationeaza se aprind si luminile de avarie, acestea urmand sa se stinga automat daca automobilul este pus din nou in miscare. Masina va fi astfel mai usor de observat in traficul aglomerat, pe autostrada si in situatia in care franati brusc in fata unui obstacol.

      Ștergere
  6. Am si eu leduri peste tot, doar ma stii Cristi, ca te tot bateam la cap cu asa ceva de cca 2 ani. Sincer, cam slabuta tehnica asta, in sensul ca stopul fiind atat de mare comparativ cu stopurile liniare subtiri...pare, privind clipirea, ca e ca e defect la masina. La masinile straine altfel sta clipirea, e mai agresiva si chiar te tine atent. Ori faptul ca pe filmarea ta, rosul paremai deschis si nu prezinta interes pt mine? :)
    cand faci ciorba din cocoselul ala, sa ma anunti si pe mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa vezi bloopersul de cate ori a trebuit sa reiau filmarea din cauza cocosului. l-am fugarit, am incercat sa-l sperii, a aruncat tatamiu cu sapca dupa el. dar dijaba, era ora 8 dimineata si cocoselu isi facea treaba :))
      si adevarat, filmarea distorsioneaza culorile reale ;)

      Ștergere
  7. Am si o curiozitate. Ideea in sine este ok, dar in cazul unei frane de urgenta, becurile palpaie apoi se aprind?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca franezi normal, ca franezi brusc, modulul se comporta identic, fara vre-o diferenta.
      ce ma intrebi tu este valabil la unele masini care au acea optiune "avarii la franarea de urgenta"

      Ștergere
    2. Imi cer scuze daca m-am exprimat gresit. Nu ma refeream la avarii in cazul unei frane de urgenta. Aceea otinune o am eu la Megane si cateodata este inutila. Eram curios daca in cazul unei frane puternice al treilea stop reactioneaza la fel sau se aprinde direct

      Ștergere
  8. Am gasit acest manual pentru LOgan http://www.mediafire.com/?3jgunzmotij .Contine date tehnice service si intretinere motor Logan.

    RăspundețiȘtergere
  9. http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/r270/480587_491992357508193_960468796_n.jpg ce zici cris merita la 60 lei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. numa manopera costa atat. ce fain arata :)

      Ștergere
    2. deci sa inteleg ca am facut o alegere buna?ledurile sunt made in germany,am stat cu meseriasu' cand le-a pus.

      Ștergere
    3. ca si pret, da, clar. ca si lumina... doar tu poti stii :). important e sa-ti placa tie, restul nu conteaza :)

      Ștergere
    4. mie imi place,pe viitor vreau sa-i fac acele rosii

      Ștergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  11. mda...cam scump.plus ca pt cei cu bec e cam nefolositor tinand cont de faptul ca "nu apuca sa se aprinda".eu am pus un releu obisnuit si efectul e mai vizibil.nu e deranjant pt ca practic se aprinde ca o semnalizare si nu poti spune ca o semnalizare te deranjeaza in trafic.oricum felicitari madalin.

    RăspundețiȘtergere
  12. pe placuta cu montaj ai 1 sau doua semireglabile din care poti regla frecventa si numarul pulsurilor. asa am eu la montajul facut de fratello. bafta.

    RăspundețiȘtergere
  13. e bine cris, imi place, dar ca sa fie ideala aceasta modificare, ar trebui facut in asa fel incat sa se aprinda mult mai violent(ca sa zic asa). mai intens (bine, asta tine de puterea becului/ledurilor si de instalatie) si mai rapid sa palpeze. si eventual cu cat e franarea mai puternica , cu atat sa creasca si intensitatea luminii.dar asta e deja foarte complicat. in felul asta ar impresiona mult mai mult, crede-ma. asa vad eu lucrurile.
    e bine cum ai facut tu, eu doar ti-am mai prezentat o varianta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca sa palpaie mai rapid cand franezi mai tare, deja trebuie citita viteza de la bord, sa calculeze cu cati km/h scade viteza si daca este undeva la 7km/s, sa se schimbe paramaetrii, deja e chiar complicat :)
      cat despre aprinderea mai "violenta" sunt de acord, eu avand led mi-ar fi placut ca frecventa sa fie mai rapida.

      Ștergere
  14. pentru asta, trebuie sa ai neaparat leduri. becul normal e prea lent.

    RăspundețiȘtergere
  15. si totusi e si putina fitza in asta:)), pe langa aspectul practic ca te faci mai bine remarcat de ceilalti. oricum e misto.

    RăspundețiȘtergere
  16. merge si pe alte masini, gen opel astra g ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu zic ca functioneaza pe orice masina care are al treilea stop pe frana.
      dar la fel de bine se poate monta pe toate 3 becuri de frana

      Ștergere
  17. nu e legal acest modul! Am intrebat un inspector RAR de la reprezentanta... Am vorbit be mai multe trburi... deasemenea, la stopul centrla (la luneta), folia de geam tr3ebuie decupata sa se vada stopul indiferent daca e aprins sau nu...
    Nu sariti in capul meu... Eu va spun ce mi`a spus si mie inginerul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hai sa-ti spun eu un mic detaliu: orice modificare adusa masinii, trebuie omologat. si daca-i pui carlig, acel carlig trebuie sa fie omologat rar, altfel este ilegal. mai bine zis, orice modifici este ilegal ;)

      Ștergere
    2. Deci matale ai cel mai ilegal logan din Romania?!

      Ștergere
    3. printre cele mai ilegale, cam da :))

      Ștergere
  18. Cristi: e ilegal pt ca acel modul nici nu il omologheaza... mie ispectorul rar mi-a sp: "daca ai veni cu asa ceva la mine ti-as taia eu cablajul pe stop... daca pulseaza la apasarea franei, poate induce in eroare pe cel din spatelw tau, crezand ca ai franat scurt, si pe urma e calare pe tine"
    Stiu si eu de masini la care le pulseaza stopurile la franari violente, dar pulsurile sunt stroboscopice(rapide, astfel incat nu se observa stingerea completa a stopului, si pulseaza dupa 2-3 secunde dupa aprinderea constanta a stopului... nu innainte...
    PS: nu va fac antireclama nici tie, nici lui Tudor... Faceti o treaba buna! Bafta multa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  19. Am facut ceva asemanator folosind o lampa stroboscopica esprit cumparata din comert si montata in partea de sus a lunetei cu un temporizator auto r50s30at alimentat la al treilea stop luneta si setat la 4 secunde.Practic cand pun piciorul pa frana lampa stroboscopica pulseaza de 4 ori dupa care se opreste chiar daca mentin piciorul pe frana.Acest montaj nu influenteaza in nici un fel al treilea stop original de pe luneta,care actioneaza independent.Se poate extinde si la mersul inapoi,dar folosind o dioda 12v amplasata intre plusul ce vine de la becul de mers inapoi si plusul de pe temporizator.Temporizatorul este cumparat de la o firma din cluj www.hstech.ro 45 ron si are temporizarea nc no reglabila intre 0 si 50 secunde.

    RăspundețiȘtergere
  20. Am uitat sa spun ca utilizarea stop frana si mers inapoi se face in paralel.Mai bine zis cand merg inapoi lampa stroboscopica pulseaza de 4 ori dupa care se opreste,aceeasi comportare o are si cand franez.

    RăspundețiȘtergere
  21. foarte util modulul eu am leduri la al treilea stop si se vede foarte tare, modulul meu e cu doua reglaje pot regla numaru de pulsari si rapiditatea pulsari.. big like cristi

    RăspundețiȘtergere
  22. Răspunsuri
    1. Daca schimbi casetofonul din masina si iti pui cd-player politia ce parere are???
      Daca iti pui bari pe masina oare politia ce parere are?
      Cred ca trebuie sa-i intrebam :P

      Ștergere
  23. daca schimbi casetofonul din masina si iti pui cd-player politia ce parere are?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti ia masina si o duce la remat :))) + amenda de 1000 lei :))) (glumesc!!) .... nu are nimic 70 % schimba casetofonul.

      Ștergere
    2. ba, esti nebun?!?!?!! HA HA HA HA

      Ștergere
  24. Salut cristi as dori sa te intreb ceva tu ce folie ai pe masina?ma refer la transparenta si cum se vede dinauntru afara .Eu as dori sa imi pun folie 5% dar nu stiu ce sa fac este ok oare?mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 34% pe laterale si spate. nu este neagra de nu vezi prin ea, este doar o idee mai inchisa la culoare.
      chiar si noaptea pe timp de ploaie am avut vizibilitate ok.
      cu cea de 5% noapte pe timp de ploaie esti pierdut in spatiu

      Ștergere
  25. Uau cum de nu a avut "Stelutu" din Targoviste nimic de comentat pana acum?

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu poti si tu sa faci cu un multimetru ca sa vz care este plusul si care este minusul? ar fi mai usor pentru incepatori.

    RăspundețiȘtergere
  27. pe faza scurta/lunga exista becuri cu led sau decat becuri xenon?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. doar cateva masini au la ora actuala leduri in far, restul doar xenon sau halogen

      Ștergere
  28. Salut, am solenza si al treilea stop de frana ii situat sus prins cu un surub de tabla, problema ii ca nu pot nici cum desuruba surubu ala, am incercat cu spraiuri, cu loviri mai slabe sa ceteze, cu forta bruta,cu panza de la flex nu se poate ajunge la surub, nici cum nu vrea. ceva idei sa reusesc sa il dau jos. Ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. desi nu pare, nu sunt mecanic auto. n-am nici ce-a mai mica idee despre ce surub vorbesti sau unde o fi el pozitionat. ai incercat cu bormasina?

      Ștergere
  29. cris cu ce ai prins banda de leduri ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe capota cu suruburi direct in mocheta. in spate lipita cu banda dublu adeziva

      Ștergere
  30. imi poti spune si mie te rog ce dimensiune au prezoanele? cumva 10.9?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-am nici ce-a mai mica idee. cel mai simplu e sa dai unul jos si sa-l masori.

      Ștergere
  31. chiar nu ma ajuta cu nimik,chiar e enervant ,vb serios si pe deasupra trebui sa mai sponsorizam si pe ala cu bani cat dreacu mai e saracia aia,INUTIL

    RăspundețiȘtergere
  32. in trafic am vazut cateva masini cu astfel de dotare, f ok dupa parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  33. salut cristi. am un logan pe benzina, si de curand i-am schimbat radiatorul ca il lovisem(cu unul nou). de cand i l-am pus ajunge mult mai greu la 4 liniute la temperatura si uneori dupa ce urca, scade inapoi la doua. abia dupa vreo 45 min. de mers ramane constant la 4. iar cu cel vechi urca in 20 min si acolo ramanea. la temp care e acum afara, si mers normal. parerea ta care e?

    RăspundețiȘtergere
  34. mai mult ca sigur e defect termostatul.si eu am av aceeasi problema,si dupa ce am schimbat termostatul totul a revenit la normal.sal

    RăspundețiȘtergere
  35. N-are legatura cu tutorialul.. dar trebuie sa spun ca CRiS e baiat de nota 10 :) Sta si isi foloseste timpul sa te ajute daca poate... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alte detalii... neimportant ;)

      Ștergere
    2. ii ramanem datori, daca ramane vreodata in pana, are cine sa-l tracteze:))

      Ștergere
  36. cu soare din spate bec intermitent sau nu - este egal iti spun din experienta

    RăspundețiȘtergere
  37. o solutie ieftina si la fel de utila este sa legati un releu de semnalizare.se vede bine si ziua,dar iti atrage atentia mai ales noaptea.

    RăspundețiȘtergere
  38. mie personal imi da senzatia de defect, mai bun era daca lumina de la al 3-lea stop crestea in intensitate pe masura ce apesi tot mai tare pedala de frana

    RăspundețiȘtergere
  39. De unde se poate achizitiona ?

    RăspundețiȘtergere
  40. Au fost facute si studii pe tema asta (vezi documentar pe Discovery). Nu se stia de ce, in conditii de vizibilitate buna, soferul din spate, nu a realizat ca cel din fata frineaza si, in conditiile astea, il loveste. Se pare ca este vorba de o "plictiseala" a creierului, data de monotonia drumului si de aceeasi "imagine" pe care ochiul o percepe mereu. Din acest motiv, creierul nu mai percepe schimbarea (data de aprinderea suplimentara a stopurilor de frina) si implicit, nu reactioneaza. Nu stiu de ce nu s-au bagat in fabricatia de serie.

    RăspundețiȘtergere
  41. Ce becuri cu led ai pus pe al treilea stop de frana? sau ai placuta cu leduri custom?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://www.tutorialelogan.ro/2012/09/bec-led-al-treilea-stop-de-frana.html

      Ștergere
  42. Salut,
    E foarte tare videoclipu'tine-o tot asa!
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  43. cat costa modulul de stop pe frana??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sus deasupra de film sunt link-uri catre pagina unde se vinde. acolo ai preturi, detalii si cum il poti contacta pe Tudor

      Ștergere
  44. Cand ai pus acel clips de conectare pe firul negru ai dezizolat firul negru de pe masina sau ala de la modul? sau nu este nevoie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in primul film am folosit un conector, deci nu trebuie dezizolat nimic. in al doilea film am taiat si am pus papuci

      Ștergere
  45. Apropo, de ce nu ai procedat la fel si pe firul de plus, adica sa pui acei conectori de 2 fire, adica ma gandesc ca era mai simplu decat sa stai sa pui papuci mama/tata pe fiecare fir,izolat fire etc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este simplu dar total nefunctional. eu am pus cu papuci in ideea ca ma opreste prostu de politist si pot da jos modulul din 3 miscari

      Ștergere
  46. Pana la urma ce ai pe stopurile din spate? Becuri normale, sau cu led? Iar daca sunt cu led de care sunt cele de la epistar de 7.5w sau cele cu lupa si cree?
    Inca ceva, fara suparare, am vazut ca ai telefon htc si filmezi cu prastia aia in 480p. Fa si tu niste filmari macar hd.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai este simplu sa-ti dai seama ca sunt toate leduri, se aprind instant. in acel ,moment aveam becurile cu led de 7,5W, fara lupa.
      am cu ce sa filmez si full hd, doar ca nu vreau, am si eu piticii mei :) http://www.youtube.com/watch?v=9FTO6ISlVg0

      Ștergere
  47. salut scuze ca schimb marcile dar am o intrebare am un peugeot partner si la al treilea stop de frana sunt 3 becuri w5w iar acum le-am schimbat cu 3 becuri cu led rosii si as vrea sa stiu daca acest modul se comporta la fel ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine inteles ca se comporta la fel :)
      doar ca se vor stinge si aprinde instant, nu mai au delay ca si becul cu filament

      Ștergere
  48. Ehh, la mine nu a mers,sa-l montez.
    Si tind sa cred ca schema e de vina, am facut exact ca in filmulet,si papuci am pus la capetele firelor.
    Initial am crezut ca din cauza papucilor, dar am verificat si nuop, tare ma tem ca cip-ul care l-am luat era defect..pacat ca nu l-am incercat atunci imediat ce l-am luat (acu un an in urma) :(((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. l-ai contactat pe Tudor?

      Ștergere
    2. Schema montaj Modul bec itermitent :
      http://www.constructii-electronice.ro/blog1/aprindere_int_al_3_stop.html

      Ștergere
    3. CIP-ul trebuie programat

      Ștergere
  49. Ai un cocos SANATOS sa-ti traiasca sa imbatraneasca sa faca ciorba buna ....
    ( nu te supara acum sa-l tai ) , chiar da o culoare tutorialului

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://www.tutorialelogan.ro/2014/01/promovarea-cocosului_5.html

      Ștergere
  50. de unde pot face si eu rost de acel sistem sa il montez pe stopuri ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este simplu, trebuie doar sa citesti ce scrie sus, deasupra filmului si sa dai click pe acel "aici" de culoare albastru...

      Ștergere
  51. Tocmai ma traznit o idee referitoare la acest modul.

    Ar fii interesant daca ar putea fii conectat cu electrica de la ABS (cu un releu sau ceva de genul ) si sa palpaie doar atunci cand franezi violent, adica cand intra ABS-ul in functiune, sistem de siguranta care l-am vazut pe mai multe masini noi.
    Ca dezavantaje ca e doar pt cei cu ABS, o sa caut sa vad daca e posibil o astfel de modificare fara a afecta sistemul ABS.

    RăspundețiȘtergere
  52. Cum pot sa comand si eu modulul asta va rog frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intri la Tudor pe pagina si comanzi. sus deasupra clipului ai vreo 3 link-uri, vezi aici http://tunezlogan.blogspot.com/p/blog-page_4.html

      Ștergere