Demontat butuc cheie usa fata

Eram in zona butucului cand am demontat manerul si sistem inchidere usa si am vazut ca e foarte simplu de dat jos si butucul, asa ca s-a lasat cu un tutorial.

95 de comentarii:

  1. Salut domnu Cris!Pentru ce este acel plastic acolo??nu ii inteleg rolul...tin sa te felicit pentru toate tutorialele facute si pentru cele ce vor urma.La mine,un logan 1.5 disel Preferance din 2007 se aude un zgomot insuportabil din usi,am demontat fetele,am pus burete la tije,nu s-a mai auzit ceva timp,acum se aud din nou...aa si a inceput sa imi intre apa pe la cheder pe partea dreapta fata:(tin sa precizez k masina nu e omorata abia am 61.000KM.O seara frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te referi la acel plastic negru in forma de triunghi. unii zic ca absoarbe ceva soc in caz de accident, altii zic ca e stric pentru izolare fonica...
      e simplu sa vezi ce greier zdrangane la tobe in usi. dai jos fetele de usi si lovesti cu pumnul in tabla tot roata. identifici greierul si ii iei tobele :)
      chederul de la geam? e normal sa intre apa pe la chederul geamului.
      chederul de la usi? nu e normal, schimba-l, nu e asa de scump

      Ștergere
    2. Despre chederul de la usa de jos este vorba,l-am dat jos iei si avea o parte cam de 2-3 cm stramba,am indreptat-o si tot intra...cam la ce pret ar fi?

      Ștergere
    3. pe la 30 lei unul nou :)

      Ștergere
    4. Mersi domnu!si inca odata felicitari:D

      Ștergere
    5. Plasticul ala negru nu e in niciun caz pt absorbirea socului si in general, un plastic peste care da cel putin o tona cu cel putin 20 la ora, nu are ce kkt sa absoarba...pt asta are usa ramforsari si traverse.
      Plasticul ala e acolo pt atenuarea vibratiilor...e complicat de explicat dar incercati sa va imaginati acustica unei camere goale cand bateti din palme de exemplu si acustica unei camere cu un sifonier intr-un colt.
      Normal ar trebui sa mai aveti inca un cofrag d'asta si pe fata din interior a usii dar numai la modelele pana in 2007...iar la conservele astea de acum le-au scos astia pe ambele, asa ca au rezolvat cazul, ne-au lasat complet "neprotejati" :)

      Ștergere
    6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  2. misto..de cand asteptam tutorialu' asta ca am rupt cred bucu' usii si nu stiam sa il schimb..dar nu stiu sigur daca e rupt ca merge doar inchis si cand incerc sa deschid masina nu mai merge..tu ce crezi ca e rupt sau nu?(am bagat o surubelnita in el si am invartit spre deschis in loc de inchis :|)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. apai nu stiu ce ai facut tu acolo, eu n-am testat cu surubelnita.

      Ștergere
    2. pai mi am incuiat din greseala aman2 cheile in masina si nu am stiut cu sa deschid masina..si am incercat cu o surubelnita in incuietoare dar eu am intors de ea in partea unde se inchidea nu unde se deschidea...acum merge doar sa o inchid si nu stiu daca s a rupt ceva acolo..vreau sa incerc sa o repar :)

      Ștergere
  3. Salut am vazut la tutorialul demontat maner exterior usa spate ca ai foli pe geamuri este autorizata de solarzone;Llumar sau la-i pus tu ca vreau sa pun si eu dar am auzit ca daca te prinde politia te amendeaza!

    RăspundețiȘtergere
  4. eu nu am observat acel actibild cu omologare si cak cat tea costat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e abtibild dinala smecher de nu-l vede nimeni :))
      400lei 4+1, 35%

      Ștergere
  5. Salut CRIS am trei intrebari pentru tine 1)daca imi pun senzori de uzura placuta cand se va uza placuta ce bec bin bord se va aprinde atunci cand placuta e uzata2)imi recomanzi sa pun senzorii pe amandoi etrieri daca da cum leg cele doua fire de la senzor pana la bidonasul de lichid de frana(la firul cel gri) 3)la cati km trebuie scimbat discul de frana (mentionez ca frana nu a fost flolosita prosteste gen frana bruscaETC) masina mea are catre 80.000km cu discurile standard.ASTEPT SA IMI RASPUNZI CA SA IMI FI DE FOLOS O ZI BUNA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact cum ti-a scris si alex mai jos, este tutorial deja dedicat senzorilor de uzura. aici fiind butucul de la usa.
      se aprinde becul de frana de mana din bord, e acelasi bec.
      daca pui si in dreapta senzor, te legi la acelasi fir de guloare gri.
      discurile se schimba in functie de stilul de franare al soferului. stiu persoana care a schimbat 4 seturi pana la 90.000km si o alta persoana care le-a schimbat la 200.000km.

      Ștergere
  6. Salut anonim! Scuze ca ma bag dar sper sa-ti fiu de folos.
    1)http://www.tutorialelogan.ro/2011/07/montat-senzor-uzura-placute.html
    2)Nu e nevoie sa pui pe ambii etrieri...pune doar la stangul , ca ai traseu mai scurt(placutele au acelasi grad de uzura)
    3)Nu cred ca e vorba de km...depinde de starea lor , daca arata bine , nu are rost sa ii schimbi

    RăspundețiȘtergere
  7. sal cris.vad ca ai demontat usor manerul de la use!!!intalesesem ca ai ajuns la service pt. ca nu-l mai puteai pune la loc!!!
    tare tutorialul.ceao

    RăspundețiȘtergere
  8. te salut domnu` Cristache.. :) frumos tutorial, k toate de altfel :D. o mica completare, anu` trecut prin toamna, knd am achizitioant loganelul, am facut si eu unele mici imbunatatiri, gen dat cu silicon pe rama fetei de usi ca sa nu ma scartaie, gresat macaralele de la geamuri, etc etc... dupa ce am dat jos butonul de la usa stanga fata (le.am dat jos pe toate) am facut o proba cu cheia sa vad ce si cum, surpriza, nu functiona incuietoarea. k sa nu ma duc sa cumpar alt set de incuietori, vazand k ce.a dupa dreapta functioneaza , le.am schimbat intre ele, dar, pe dreapta, am scos efectiv incuietoarea si am astupat gaura unde intra incuietoarea. rezultatul vizual este f misto (serios acum, ce sa faci cu 2) acum am incuietoare doar pe usa din stanga care e pusa invers decat cum ai explicat tu, cu acel "nas" spre partea exterioara a usii. deci, ideea e ca se poate pune. pune si tu la vot sapt asta montaj geamuri electrice usi spate cu tot cu instalatie :D .. respect

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. he he, eu chiar n-am incercat sa le schimb intre ele, doar am demontat ca sa filmez un tutorial.
      cat despre punerea la vot a tutorialului de montaj geamuri electrice pe usile spate, astept prima data sa-mi trimiti(cadou) tot mecanismul, instalatia electrica, butoane si fete de usi fara gauri pentru manivele. eu nu dau banii pe ceva ce folosesc de 2-3 ori pe an.
      in caz ca nu ai inteles, la vot sunt tutoriale care le-am filmat deja, nu ce urmeaza sa filmez.

      Ștergere
  9. Salut Cristi tu ai demontat usa doar sa ne arati noua cum se se demonteaza butucul?...

    RăspundețiȘtergere
  10. :) mi.am dat seama, dar am zis sa incerc, ca poate poate, pe principiu` , incercarea moarte n.are :)) . nici eu nu le folosesc, dar , mi.ar placea sa le am, mai ales sa pun si un modul de ridicare/coborare pe toate 4, iar knd o sa vina vremurile toride cu 1541,8 grade la mn in parcare unde masina zici k sta la bronzat, sunt utile. bn, ar mai fi si varianta de alarma cu pornire motor din telecomanda , dar, totusi astea mi se par mai utile , strict din pct meu d vedere. app, tocmai am terminat de vizionat tut cu capacu` d la sigurante. am ras cu lacrimi. ca si completare, sa.ti traiasca ala mic si sa fie sanatos, il asteapta o cariera importanta in cadrul M.A.I. :D are talent.respect

    RăspundețiȘtergere
  11. salut CRISTI vreau sa te intreb daca in usile din spate am loc sa ii pun boxe? masina pe care asi vrea sa le pun este un logan berlina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, este loc, doar ca nu poti prinde in tabla, o sa atarne de fata de plastic a usii

      Ștergere
  12. salut cristi ai zis k pui si u la vot cum se activeaza alarma interna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. maine fac un nou poll in care este inclusa si activarea alarmei interne

      Ștergere
    2. suze k ma bagX_X, ce ii aia alarma interna?

      Ștergere
    3. loganul are din fabrica alarma, doar ca nu este activata. lipsesc 3-4 piese, ceva fire :)
      tocmai merg sa-l filmez, maine apare la vot

      Ștergere
    4. Loganurile din 2005 mai au si aia alarma din fabrica?Dar mentionez ca nu am inchidere centralizata merge si fara?

      Ștergere
    5. ar trebui sa aiba toate modelele de logan alarma din fabrica. daca nu ai inchidere centralizata... n-am nici ce-amai mica idee dar banui ca te poate ajuta www.tunezlogan.blogspot.com

      Ștergere
  13. cristi ti-ai montat senzorii de parcare

    RăspundețiȘtergere
  14. Cris, asteptam sa ne arati si cum se trag firele pt activare CB la modelele care nu au conectica trasa..

    RăspundețiȘtergere
  15. Mihai..gasesti pe Inbunatatiri logan.tk conectica acolo arata pt fiecare model si an de fabricatie cum arata conectica e riscant sa mergi la ghici cand atasezi firul de debit la calculator acolo sunt diferentele intre modele si an de fabricatie eu personal am reusit de acolo sa imi montez cb pe logan din 2005 1,4 montandumi placa din spatele ceasurilor de la un laureate si maneta aferenta fara sa mai ma complic cu schimbatul cipului care este destul de complicat si rsicant de schimbat Cristi face sa para totul simplu dar nu e asa el are dexteritate si mana formata la lipit lucreaza in IT deci nui pe dinafara hai noroc...apropo dupa tutorialul lui Cris mi-am activat stergatoarele la spritarea parbrizului ft folositor si simplu la prima vedere cu conditia sa nu ai 1,80si cam 100 de kg ca sa poti sa te bagi sub bord sa atasezi firul de comanda ce ne-am face fara mesterul Streulea? el isi desface masina pt noi macar o plalinca sa ii trimietm pt stradania lui

    RăspundețiȘtergere
  16. eu am ph 2 si am tras de tabla si a iesit butucul. nu am demontat nimic din interiorul usii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, poti scoate acea tabla si fara sa demontezi si alte chestii de pe langa, doar ca tu nu trebuie sa filmezi :))

      Ștergere
  17. cristi poti te rog frumos sa faci tutorialul cu activat alarma interna ??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cel care este supus deja la vot? daca iasa la votare, se face public

      Ștergere
  18. salut Cris. am si eu o intrebare, ce fel de cheder ai pus tu pe marginea la portiere? si cam cat ar costa?dan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 3.5lei metrul liniar, profil D culoare negru 10mm x 12mm
      gasesti pe la dedeman, praktiker si alte dastea de profil

      Ștergere
  19. eu nu inteleg de ce t-ai chinuit sa demontezi toate acele suruburi si manerul deoarece eu am dat incuietoarea jos si nu am demontar decat acea tabla si sa scot incuietoare in afara si sa demontez acea sarma din ea . totusi felicitari pt tutoriale si as vrea sa te intreb daca motoarele de 1.5 dci au un taport de turatie\viteza mai bun decat loganurile de 14 sau 1.6 . adica ma refer la cate turatii are un diesel 100 km\h ca benzinarele au un raport de 2800 rot/min la 100 km/h in 5 ceea ce mi se pare cam mult. mutumesc si tine-o tot asa ca esti tare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ia gandestete tu cum filmam eu acolo? :))
      de ce ar conta raportul benzinar vs diesel? benzinarul este motor de turatie, dieselul nu, deci total neimportanta comapratia.
      banuiesc ca te gandesti la un pinion de a 5-a de la dci pus pe benzinar, da, aia conteaza la consumul benzinarului

      Ștergere
  20. Chris, de ceva timp incoa nu imi mai indica temperatura lichidului de racire? cum rezolv problema?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te-ai gandit sa mergi la un service? :)
      posibil sonda defecta

      Ștergere
  21. nu e vorba de o modificare ci doar o comparatie pentru a imi face o idee asupra loganului dci deorece mar interesa sa imi schimb benzinarul cu un diesel
    apropo recomazi ca sa-mi schimb bezinarul cu un diesel , adica nu stiu cam ce consum,performante ,costuri de intretinere si defectiunu pot aparea la motoarele astea . dami un sfat , please !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intretinerea la dci se face mai de si este mai scump. este pretentios la motorina, daca e proasta strici injectia.
      performante net superioare unui 1.4mpi dar la viteze decente, maxim 130km/h. peste aceasta viteza deja urca grav consumul

      Ștergere
  22. man, am vazut pe daciashop leduri pentru pozitii, recomanzi? e vreo diferenta? se merita? merci...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, clar, lumineaza bestial, nu mai exista aproape deloc delay la aprindere/stingere. lumina vine aproape aproape instant

      Ștergere
  23. Chris, vreau sa spal motorul, exista zone unde ar trebui sa protejez cumva sa nu intre apa? cum recomanzi sa procedez? e ok cu jet de apa sau sa iau un burete si o galeata? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. recomandat este o carpa si apa. evita tot ce este conector electric, mufe

      Ștergere
  24. ai fakut 2 tutoriale in unul singur...si schimbarea manerului...si butukului BV

    RăspundețiȘtergere
  25. sall cristi zi mi si mie te rog de unde ei tu cheder usi cu 30 roni buc banuiesc ca vb de originale ca an seccunda 2 le schimb pe toate
    un tel ceva nume firma eu am gasit originale la 180 roni buc si de geam 40 roni buc si acele chedere la km de tai tu cat vrei sa cumperi e 10 roni m

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu vorbeam de 3lei metrul liniar de tub etansare, cel care a intrebat a zis cheder :)
      la acelasi magazin am vazut chederul exterior de la geam usa 30 lei acum vre-o 3-4 ani.
      www.ciclop.ro

      Ștergere
  26. salut, mi se aude ceva trancanind in portiera ce ar putea fi si cum as rezolva....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dai jos fata de usa, identifici țăcănitul, ii spargi fata si il imobilizezi.
      de unde sa stiu eu ce tacaniti ai tu prin zona, numai daca verifici

      Ștergere
  27. Salut Cristi ! Am o problema cu masina si nu prea stiu pe cine sa intreb ... asa ca apelez la tine. In luna mai 2010 am cumparat un Logan Ph2(nou) Am observat ca la viteze mari ... cum ar fi 120-140 masina se comporta cam ciudat ,adica oscileaza pe sosea . Am mers cu un prieten care are si el un "Ph2" si la 150 km/h nu schiteaza nimic. Asta ma determinat sa trec cu masina pe la un Service unde mi sa spus ca imi lipseste "bara de torsiune" si ca aceasta costa 1200 Ron , mi sa mai spus ca a fost un lot de masini din uzina carora nu li sa mai pus aceasta bara . Masina mai are un an de garantie ... intrebarea mea este, daca m-as duce la reprezentanta mi-ar pune bara "moca"? Pana la urma tine de siguranta si as putea sa ii dau in judecata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa au iesit si inca iasa masinile ieftine.
      http://www.tutorialelogan.ro/2011/07/schimbat-bucsi-bara-stabilizatoare.html
      ca sa intelegi despre care bara de torsiune vorbesc.
      teoretic ar trebui sa ai acele metale care tin bucsile montate pe masina, deci verifica.
      ai nevoie si de 2 bielete bara stabilizare.
      ai nevoie de bara stabilizare.
      - bara stabilizare e mai ieftina la dezmembrari auto
      - bucsile si bieletele le iei de la magazin noi
      le montezi si gata.
      cand ai toate piesele, imi dai un mail sa-ti dau tutorialul si cu schimbarea de bieleta bara stabilizare ca sa vezi despre ce vorbesc si cum sa montezi singur. o sa faci o reducere de cel putin 7-800 lei la afacerea asta

      Ștergere
  28. Salut Cris, imi poti oferii mai multe detalii despre izolarea fonica cu aluband? cum procedez ,daca merita? multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. clar merita. daca te tine buzunarul, poti aplica si alte solutii mai bune cum ar fi http://www.daciashop.ro/audio/silent-coat
      vezi sectiunea izolatie fonica sau direct link http://tutorialelogan.blogspot.com/2009/09/tutorial-demontareizolare-fonica-usi.html

      Ștergere
  29. Aveti cumva vreun tutorial pt butuc portbagaj? Detin un PH1, octombrie 2006, are inel negru de plastic, si inchiderea/deschiderea se face cu rotire jumatate de tura in sensul acelor de ceasornic, respectiv sens trigonometric. La munte am vazut ca s-a stricat, si se invarte in orice sens.Sa fi sarit vreun arc, trebuie stransa vreo piulita? Trebuie dat jos butucul si reparat? Ar fi fost folositor un tutorial pt butuc portbagaj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se scoate exact ca la usa, prinzi de tabla si tragi intr-o parte.
      nu stiu sa-ti zic daca o sa-l poti repara sau nu

      Ștergere
  30. Salut Cris , am si eu o intrebare , ce pot face in cazul in care am pierdut ambele chei de la un logan , nu aveau inchidere sau telecomanda , erau chei simple , si acum nu mai pot deschide masina...exista vre-o sansa sa intru in ea fara sa sparg geamul sau...sa fac o cheie care sa mearga daca nu am dupa ce sa o copiez? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se poate deschide masina fara sa spargi/rupi nimic. din pacate pentru tine, n-am sa-ti spun cum, indiferent cat ai insista.
      trebuie sa comanzi contactul, cei 3 butuci de la usi si portbagaj si lamele aferente, cel mai probabil si carcase de cheie. dar masina tot nu o sa porneasca pana nu imperechezi chipul de pe cheie cu UCH-ul si ECU.
      butuci, chei si carcase gasesti pe okazii.
      pentru imperecherea cheiilor aici http://imbunatatiri-logan.weebly.com/programare-chei.html

      Ștergere
  31. Salut Cristi,

    Astazi in plina zi mi-a fost sparta masina,prin metoda bine stiuta de toti, fortarea incuietorii.M-am enervat la culme,mai rau ca s-a indoit si fata de usa ca naiba.Nu vreau sa fiu catalogat rasist,dar sa-i fut in gura de tigani borati,am parcat pe o strada plina de tigani.m-am intors in 10 minute si minune.
    Intrebare, am vazut la un taximetrist ca avea in loc de yale niste elemente cromate care astupau gaurile.
    Crezi ca se gasesc pe undeva,sau ai o alta idee cum scapam de problema asta idioata, conceputa de baietii de la Dacia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://www.loganclub.ro/forum/showthread.php?t=38093

      Ștergere
    2. Dar alta solutie sa mearga si cu butucul ala nu este?

      Ștergere
    3. daca nu s-a stricat butucul cand a fost fortat, se mai poate folosi. daca s-a stricat in timpul fortarii, ai doua variante:
      1. comanzi la Dacia butucul respectiv ca sa folosesti aceiasi cheie veche
      2. cumperi kit complet: 2 x lame cheie, butuci usi fata, butuc portbagaj, butuc buson rezervor. si le schimbi pe toate ca sa folosesti o singura cheie

      Ștergere
  32. Salut!Gasesc codul de la cipul de la cheie sau butuc... pe undeva prin actele masinii? Mi-au cerut cei de la Dacia pentru a schimba un butuc stricat

    RăspundețiȘtergere
  33. crezi ca ma poti ajuta cu o informatie?
    ma intereseaza diametrul cel mare al gaurii din fata de usa, unde intra incuietoarea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te referi la cea de pe tabla? habar n-am dimensiunea.
      ca sa o aflu, ar trebui sa o dau jos la mine :)

      Ștergere
    2. nu, ma gandeam ca poate mai ai vreun butuc prin garaj....

      Ștergere
  34. Ca tot umblii la butuc da-mi si mie o idee cum sa il izolez pe cel de la portbagaj intr-un fel sa nu mai faca ca toti dracii din cauza subwoofer-ului

    RăspundețiȘtergere
  35. Eu ieri din cauza butucului am ramas fara radio CD si acum ma intreb un lucru: Trebuie sa-l inlocuiesc sau trebuie desfacut o fi scapat ceva pe acolo? Se vede ca a fost fortat, n-am idee ce au facut mai departe si cum au deschis-o..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inlocuirea butucului presupune sa schimbi contact, butuci usi, butuc portbagaj si butuc buson rezervor. toate astea cu cheia aferenta.
      tu stii daca-ti mai functioneaza butucul si ce s-a mai intamplat pe acolo

      Ștergere
    2. Decat asa prefer sa repar unde au indoit dansii( sa le cada mainile) tabla, apoi sa desfac usa cu ajutorul tutorialului si sa decuplez de tot butucul de la restul mecanismului, dar sa ramana de forma , alta data sa trebuiasca sa scoata usa. Aveti alarma pe masina?Daca da, ce alarma?

      Multumesc de raspuns!

      Ștergere
    3. n-am alarma pe masina. am avut una care a luat-o pe ulei, a inceput sa urle de nebuna in timp ce conduceam.
      sau poti da jos incuietoarea si o inlocuiesti cu asa ceva http://www.loganclub.ro/forum/showthread.php?t=38093

      Ștergere
  36. Salut Dl. Cris, la usa soferului este exact la fel sau mai e ceva in plus?

    RăspundețiȘtergere
  37. Tabla aia care tine butucul are vreo denumire anume ca am cautat in tot Bucurestiul si n.am gasit.Multi nici nu stiau ce e.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aici ai adresa de mail a baiatului de unde poti sa le achizitionezi, e tot din Bucuresti
      http://www.tutorialelogan.ro/2014/03/aplicat-mastic-etansare-fete-de-usi.html?showComment=1428593225925#c6464138938823545337

      Ștergere
  38. Buna seara Cris, de curiozitate te intreb butucurile usilor merg inversate, sau e pt fiecare usa in parte ?

    RăspundețiȘtergere
  39. Inteleg ca daca elimini tija de la butuc nu e afectata inchiderea centralizata.

    RăspundețiȘtergere
  40. Salutare,
    Stiu ca este veche postarea dar poate ma poti ajuta. Cand ai decis sa scoti manerul exterior ai pomenit de acea "siguranta de plastic" care mentine tija in butuc. Am un Logan la care usa dreapta fata nu se deschide. Am desfacut si surpriza a fost ca a mai ummbla un istet acolo si cred ca a rupt siguranta de plastic ca nu mai am nimic acolo.
    Stii cumva daca se gasesc de cunparat si sub ce nume/cod de piesa?
    Merci

    RăspundețiȘtergere
  41. Salutare, ai idee daca exista un kit de reparatie pentru yalale de la usi, au fost fortate pe ambele parti. Vreau sa imi pastrez acelasi set de chei. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, n-am auzit de asa ceva.
      scuze de raspunsul tarziu, blogul s-a hotarat sa nu ma mai informeze de comentariile noi :(

      Ștergere