Montat mufe USB pentru incarcarea aparatelor electronice

Eu am de ceva timp puse pe masina asemenea mufe USB, 5 porturi plasate in 4 locuri. Daca vreti sa vedeti pe unde le-am pozitionat eu, accesati acest link.
Neaparat aveti nevoie de un transformator auto, stabilizat, de la 12V la 5V si care sa suporte amperaj mare, altfel te trezesti ca nu-ti incarca mai mult de un telefon sau nu este in stare sa alimenteze o tableta de 10".
Al meu l-am achizitionat de pe un site online, nu mai retin exact, dar stiu ca m-a costat undeva la 30 lei.
Nu trebuie sa folositi mufe molex, puneti ce va pica la'ndemana sau pur si simplu le legati pe direct, cum va vine voua. Dar neaparat sa fiti atenti la IN/OUT si sa nu gresiti polaritatea in mufa USB, o sa ardeti aparatul alimentat. Deci grija, verificati de 10 ori si lipiti o singura data.
Vlad imi spunea aici ca n-am facut legaturile corect. Am testat si confirm, chiar n-am facut legaturile corect.
Va atasez o poza cu detaliile pinilor de pe mufa USB A Female. Data +/- noi nu le folosim, nu vrem sa comunicam cu nimic, dar trebuie sa le unim. Asta ca aparatul electronic pe care vrem sa-l incarcam, sa traga amperajul maxim din incarcator, insemnand ca incarcarea o sa fie mult, mult mai rapida. Plusul si Masa sunt necesare incarcarii si sa aveti grija sa nu le inversati.
Am atasat doua poze cu legarea corecta. In prima poza este o punte facuta intre Data+ si Data - si aceasta este legatura corecta. In a doua poza legatura nu este corecta, incarcarea fiind lenta.


Daca vreti sa puneti mai multe mufe USB prin masina, va recomand sa calculati amperajul, probabil o sa aveti nevoie de doua alimentatoare. La mine, cel de 2A a dus incarcarea a 3 telelefoane.


In urmatorul clip va arat diferenta de incarcare cu si fara puntea intre cele doua fire de Data - si Data +.


Sau puteti alege versiunea alternativa, un modul care are USB-urile pe el Incarcator USB pentru electronice.

George: Sfatul meu e sa nu puneti "in punte" D+/D-. Merge treaba asta la un numar limitat de aparate (majoritatea vechi). Da-ti cautare pe Google USB Charger Controller BC1.2 si puneti un Chip din ala intre alimentatorul facut de voi si telefon/tableta. Va puteti praji usor aparatele care vor astepta semal pe D+/D- si nu au protectie la scurt intre liniile de date. Eu zic sa nu folosesti asa ceva.
CRiS: Pana acum nu s-a prajit un HTC One M7, HTC One M8, HTC One M8 mini 2, o tabletica, un power bank 10000mA.
George: Ca sa fiu sincer am fost contrariat ca deviceurile mai noi descrise de tine sunt compatibile cu "Short to D+/D-".
Asa ca am luat la puricat specificatia oficiala USB (nu pot sa pun copy&paste ca e document pe bani). Se pare ca treaba asta vine din specificatia USB Charging China din 2007. In documentul oficial se specifica ca se poate pune in scurt D+/D- cu o rezistenta de pana la 200 ohm (EU Standard 2008, deva vechi). Ceea ce inseamna ca "pana la 200 ohm" pot fi si 0 Ohm (scurt).
Problema e ca specificatiile astea sunt deja trecute la categoria "compatibilitate", adica sunt vechi iar noile aparate pot sa tina cont de asta sau sa ignore. Banuiesc ca HTC, ca si firma Taiwaneza, inca tine la compatibilitatile astea (si poate mai sunt si altii).
Explicatie tehnica, despre treaba asta:
- D+/D- lasat liber = aparatele vor lua intre 0,1 Amp(majoriatatea) - max 0,5 Amp
- D+/D- pus in scurt sau cu o rezistenta de max 200 ohm- 0,5Amp (majoritatea, daca sunt compatibile cu vechiul standard, daca nu isi vor trage numai 0,1Amp)
- un chip BC1.2 pus in spatele mufei USB (cautati pe net, gasiti scheme gramada): pana la 2,5Amp (in realitate nu am vazut aparat pana acuma sa traga atata).
In alta ordine de idei, un USB charger nu e un simplu convertor de tensiune ci un incarcator activ, cu specificatii proprii. Ca si hobby se poate incerca unul...un aspect de care va sfatuiesc sa tineti cont cand proiectati asa ceva este, pe langa partea se siguranta (supra-incarcare, scurt circuit, SUPRA-INCALZIRE->o gramada de chinezarii nu tin cont de parametrul asta si daca lasati masina la mare in soare sa va incarce tableta s-ar putea sa chemati pompierii) este si partea de interferenta EMI.
Daca nu va pricepeti la partea de EMI, cumparati un filtru gata facut. Fara "EMI filter" aparatul dvs. poate trimite semnale de bruiaj la alte aparate si dispozitive ale masinii.
Am adaugat partea asta pentru ca vad tot mai des oameni care scriu tampenii de genul : "de ce sa iau dispozitivul ala de la producator cand il gasesc in China la de 10 ori mai ieftin?"..ei bine...ala din China (sau alte origini de genul, am vazut incarcatoare de ex, proiectate prost si Made in Germany sau USA) e de 100 de ori mai prost si uneori periculos.
Referitor la incarcatorul pe care l-ai montat tu in celalat videoclip, intamplator il stiu: e ok, BC1.2 OK. Partea termica nu e exceptionala dar unde l-ai montat (langa schimbatorul de viteze) e perfect pentru ca are parte de convectie de aer destula (bine ca nu l-ai pus unde vroiai initial, landa partea de incalzire). In plus incarcatorul ala vine cu un chip care are automatic shutdown la 125°C..deci nu iti va lua foc masina (si asta nu e la misto!).

55 de comentarii:

  1. in loc de poxipol poti folosi silicon cald

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poxipolul tine si cand in masina ai 50 de grade, si la -20. Lipitura cu plastic n-o sa tina.

      Ștergere
  2. Salut. Lângă consola în partea stângă jos. ai un potențiometru. La ce folosește?

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut acelasi lucru pe o octavia 1 mai demult. Foloseste poxilina , se intareste mai repede si iti permite pozitionarea mufei mai ok!

    RăspundețiȘtergere
  4. salut cris! cu acel alimentator se poate incarca si telefonul? sau este facut ca sa alimenteze mufa USB?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este un alimentator universal auto. eu l-am adaptat la USB

      Ștergere
  5. Am impresia ca tu nu ai tubulatura de aer pentru locurile din spate, daca nu ma insel aia trece cam pe unde ai pus tu placuta cu mufe.
    Eu am pus o mufa de genul ala in torpedou. Asta in primul rand ca sa pot lasa ceva la incarcat fara sa atraga atentia.
    Am folosit un modul scos dintr-un alimentator de gps, 2A/5V, care original avea mufa mini usb (un modul mult mai compact). http://upload.ecvv.com/upload/Product/20119/China_Car_Charger_for_GPS_mini_USB_5pin_1_2220119201607121.JPG Plusul am riscat si l-am lasat permanent, ca sa pot incarca ceva si cand nu sunt in masina.
    Daca vreau sa incarc un telefon care sa fie la vedere, folosesc un adaptor 'clasic' de genul http://www.golem.de/0904/66571-ful1_f8z445ea_center.jpg
    Mufa usb din torpedou a fost din cele care vin pe panoul din spate la pc http://sgcdn.startech.com/005329/media/products/gallery_large/USBPLATE.B.jpg Mi s-a parut mai sigura prinderea cu suruburi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fiind alimentat continuu acel charger, consuma curent non-stop si nu este ok pentru baterie. in plus, chargerul se incalzeste si daca nu pui nimic pe el ca si consumator. fiind alimentat continuu, ii scurtezi mult viata.
      acestea fiind motivele pentru care nu le-am legat pe plus continuu :)

      Ștergere
  6. Daca nu ai mai facut modificari la montajul mufei pe placuta cu USB-uri si a ramas ca in filmulet, te anunt ca nu ai curent decat pe un USB.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti dai seama ca n-am vazut si cand am filmat partea cu testatul, fix in gaura care nu merge am bagat. sa vezi injuraturi si sfinti si... a functionat al doilea si m-am obisnuit cu ideea.
      cand am facut editarea video am vazut si eu de ce nu functiona :D

      Ștergere
  7. tot un deget cu scuipat te scoate din belea...(5:40)

    RăspundețiȘtergere
  8. https://www.youtube.com/watch?v=qPjrDIu3hYY&list=UUZ2DiT2KOTt9R5gRhekSpAA

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut Cristi! Am o intrebare, de ce nu ai pus usb-uri si pentru pasageri din spate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cauta filmuletul in care isi pune lampi pentru lumina la picioarele pasagerilor! acolo se va vedea mufa usb, pe stalpul din dreapta.
      PS: daca gasesti acel film, spunemi-l si mie ca si eu il caut!

      Ștergere
    2. astea? https://picasaweb.google.com/104072069706870899482/USBUri
      pe masina mea am montate 5 USB-uri. ba chiar sus in textul desupra filmului am pus link-ul...
      pe masina din tutorial am pus doar acele doua USB-uri penca copii lor au 28, respectiv 35 ani si nu mai au nevoie in spate de alimentari.

      Ștergere
  10. interesant tutorialul insa greu de aplicat . nu gasesc nicaieri un transformator 12 v -4 v . acest model pst -dc 292 nu pare a fi importat in Romania . daca cineva stie de unde as putea achizitiona un astfel de transformator , v-as ramane dator . va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e nu :)
      http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/alimentator-auto-stabilizat-2000ma-mw292-p-5216

      Ștergere
  11. multumesc mult acum l-am comandat .pana soseste iau restul pieselor de la dezmembrari calculatoare .bun tutorialul

    RăspundețiȘtergere
  12. Dar daca folosesc in locul transformatorului un incarcator auto ar merge?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. rasfoind pe ebay ia uite ce am gasit:
      http://www.ebay.com/itm/4-USB-DC-12V-5V-5A-Car-Charger-Power-Supply-Step-Down-Module-Phone-GPS-/231101999825?pt=US_Power_Inverters_&hash=item35cec0aad1

      Ștergere
    2. l-am vazut si eu, pare foarte ok, asta pana te gandesti unde-l pozitionezi. si cat de utile sunt 4 USB-uri una langa alta? :)

      Ștergere
    3. taiem si lipim separat, avem cu ce! (ai sculă, ai cu ce face treaba!)

      Ștergere
  13. Cristi, hai să-ți vând un pont!

    Majoritatea telefoanelor și tabletelor nu vor „suge” mai mult de 500 mA din mufe care au conectate doar 5V și masă. Fac asta pentru a nu arde circuitele din placa de bază atunci când încarci telefonul/tableta din PC.

    Pentru a trage cât pot ele de mult (1A, 1,5A etc.) trebuie să ai scurt între pinii Data+ și Data- din mufa USB (unele cabluri de alimentare au făcut scurtul ăsta în interior, „din fabrică”).

    Diferența o să o vezi (pe Android) când te duci pe baterie și scrie „Charging (AC)” în loc de „Charging (USB)”

    RăspundețiȘtergere
  14. A USB connector has 4 pins: +V, D-, D+, GND. The +V pin with the GND give the +5 V that aliments the phone; while the D- and D+ pins are used for communications. Old USB electronic devices did not care about D+/- pins as long as the other two did give nourishment.

    Nowadays the iPhone expects a certain voltage on those two pins to decide how much current to absorb from the charger. Putting a 2.0 V voltage on both the pins the iPhone will absorb about 500 mA, while with 2.8 V on D- and 2.0 V on D+ it will absorb about 1000 mA.
    The same behaviour I expected to be observed on my iPod.

    http://www.instructables.com/id/Modify-a-cheap-USB-charger-to-feed-an-iPod-iPhone/step2/Opening-and-checking/

    RăspundețiȘtergere
  15. Before the battery charging specification was defined, there was no standardized way for the portable device to inquire how much current was available. For example, Apple's iPod and iPhone chargers indicate the available current by voltages on the D− and D+ lines. When D+ = D− = 2.0 V, the device may pull up to 500 mA. When D+ = 2.0 V and D− = 2.8 V, the device may pull up to 1 A of current.[81] When D+ = 2.8 V and D− = 2.0 V, the device may pull up to 2 A of current.[82]


    http://en.wikipedia.org/wiki/USB#Power

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu am folosit asa ceva pe masina si a facut treba foarte buna vreo doi ani, dupa care l-am transferat in trusa de plecari pe munte. In felul asta pot sa-mi incarc camera, telefonul sau tableta de la orice sursa de curent intre 8 si 42 V :D . Cu asa ceva + un acumulator LiPo de 8,4V - 5000 mAh pot sa-mi incarc de vreo 6 ori camera + o dataa telefonul :D .
    http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__6320__TURNIGY_5_7_5A_8_42v_HV_UBEC_for_Lipoly.html

    RăspundețiȘtergere
  17. salut cristi! am achizitionat de curand un transformator 12V - 5V 5A si s-au gasit tot felul de "nea caisa" sa-mi spuna ca 5V ar fi prea mult pt un telefon, ca 5A ar umfla bateria telefonului/tebletei si ar exploda s-au i-ar micsora durata de viata. Transformatorul e cel din linkul de mai jos si nu stiu daca merge sa-l montez. tu ce parere ai?

    http://www.1v.ro/magazin/convertoare-tensiune-5v-c-1074_1076/convertor-de-tensiune-9218v-5v-5a-25w-mean-well-sd25a5-incasetat-p-2566.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. spune-i la nea caisa ca alimentarea telefoanelor cand se face din USB-uri, se alimenteaza cu 5V. al meu HTC are alimentator care-l pun in priza si in el bag cablul USB, asa vine din fabricatie...

      Ștergere
  18. si amperajul e bun? nu afecteaza cu nimic? oricum nu o sa incarc telefonul numai in masina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fiind amperaj mare, duce usor incarcarea a 4-5 device-uri simultan. practic este forta care o duce acea sursa, cu cat este amperajul mai mare, cu atat duce alimentarea lor mai usor. daca ar avea 1 amper, n-ar face fata la incarcarea a doua telefoane

      Ștergere
  19. Daca pun USB si ma leg direct fara acel alimentator ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poti face si treaba asta. cu conditia ca ceea ce vei alimenta pe USB sa foloseasca 12V

      Ștergere
  20. Poti sa pui si un led pe acolo , legat pe pozitie sa vezi noaptea ce penetrezi :). Sa treaca lumina prin gaurelele alea de la mufele USB mama.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. prea tarziu, e plin de poxipol pe acolo. dar foarte buna idee, chiar ma chinuie uneori sa o bag in gaura :D

      Ștergere
  21. http://www.aliexpress.com/item/Dual-Car-Motorcycle-Adapter-Plug-Socket-Splitter-12-24V-Double-USB-2-1A-1A-5V-Power/32285818796.html

    http://www.aliexpress.com/item/12V-Car-Cigarette-Lighter-Waterproof-Motorcycle-Boat-Plug-Socket-Splitter-Dual-USB-2-1A-1A/32367166333.html

    RăspundețiȘtergere
  22. 7805 aprox. 5 lei. Îl lipești direct la USB-uri.
    Rezolvă alimentarea la 2 telefoane.

    RăspundețiȘtergere
  23. Am greșit o cifră: „aprox. 0,5 lei”
    :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Ca sa nu cumparam asta: http://www.tutorialelogan.ro/2015/11/montat-incarcator-usb-pentru-incarcarea.html?showComment=1451501701157#c6717298347440125041

    Nu merge sa punem la fel mufa apoi sa tragem de la bricheta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi raspund singur: Acum mi-am dat seama, nu merge pentru ca n-are un convertor, iar in mufa intra direct 12v...

      Ștergere
    2. din cauza asta nu ti-am raspuns mai devreme, ai scris o prostie si chiar nu aveam niciun chef sa explic.
      daaar, ma bucur ca te-ai prins. pune modulul cu USB-uri de la celalalt tutorial unde ai scris, e cel mai simplu

      Ștergere
  25. Salut, am o intrebare probabil prosteasca. Nu stiu daca mai intrii pe aici sa mi raspunzi dar totusi am sa ma risc. Vreau sa leg un modulator fm cu bluethoot care are incorporat separat si un usb 5v/2,1A . Ideea e ca vreau sa leg terminatiile + - ale modulatorului care intrau in priza rotunda a masinii direct pe firele de alimentare ale cd playerului masinii ( bineinteles cositorite), adica modulatorul sa porneasca doar in momentul cand pun contactul minim pe pozitia 1, iar acel usb sa il folosesc pt a incarca o tableta care e pe post de navigatie . Pot face asta ? Adica afecteaza cu ceva instalatia electrica a masinii? In sensul ca iau foc dupa cateva ore de mers incontinuu cu masina :)) ?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut,
      daca vorbim despre un logan, te poti lega la orice fir de culoare galben, el fiind plus dupa contact.
      poti sa te legi si la radio, dar vezi ca si acolo sunt 2 fire de plus, unul permanent si unul pe contact.
      fir de masa poti lua de oriunde iti este mai comod

      Ștergere
  26. Multumesc pentru raspunsul promt. Nu vorbim despre logan dar nu conteaza asta pentru ca am diagrama mufei cdplayerului si stiu unde vine firul pentru contact. Am si facut o proba candva cu un usb de bricheta simpla, adica fara modulator pe care l am pus direct pe papucii mufei si a functionat. Doar ca legatura am facut o prin 2 fire destul de subtiri, provenite de la un cablu de incarcare iar dupa vreo 30 minute usb ul era usor caldut, nu stiu daca asta a fost cauza. Oricum ma interesa daca in timp imi afecteaza cu ceva instalatia masinii, existand riscul sa se incinga prea tare dupa o indelungata folosire? Multmesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu are cum sa afecteze instalatia masinii. dar daca sunt fire prea suptiri, nu este ok. eu zic ca un 0.5 este ok

      Ștergere
  27. Daa...am observat pe firele mufei ca cele 2 de alimentare si groundul este mai gros decat celelalte fire cum ar fi cele de la boxe sau comenzile volan. Probabil o sa caut pt operatiunea asta 2 fire egale ca marime
    ca cele din mufa ca sa nu fie probleme. Iti multumesc pt info, spor la treaba incontinuare

    RăspundețiȘtergere
  28. de ce nu incerci asa ceva, https://www.optimusdigital.ro/ro/surse-coboratoare-reglabile/152-modul-dc-dc-step-down-mini-360.html imi dau seama ca in 2014 nu prea gaseam pe piata asa ceva , acum este plina piata , un astfel de modul este extrem de mic poate scoate pe el pana la 3A este in comutatie ,filtreaza curentul il stabilizeaza ,este extrem de ieftin si extrem de simplu de montat la iesire ai 5 v indiferent ca ai sau nu motorul pornit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intre timp mi-am montat 2 module a cate 2 USB-uri fiecare si cele montate in clipul de mai sus nu mai sunt utilizabile

      Ștergere