Leduri la butoanele de la plafoniera

Ideea nu-mi apartine, am preluat-o de la userul LoganFan de pe youtube. A facut si el o gramada de tutoriale pentru Logan 2 si desi vorbeste in germana, este foarte usor de inteles ceea ce face.
Alimentarea ledurilor o face UCH-ul, insemnand ca se vor stinge dupa 20 minute, cand UCH-ul taie alimentarea la plafoniera. Consumul ledurilor este mic, deci nu aveti d ece sa va faceti griji.
Ca si sfat, foarte mare grija unde lipiti firele in interior, uitati-va foarte bine pe filmare, n-as vrea sa ma intrebati ulterior de ce nu mai functioneaza iluminarea din habitaclu. Eu am reusit aceasta performanta, am ars una alta pe acolo.
Cel mai greu, cel putin pentru mine, a fost sa lipesc rezistentele si firele pe leduri. Nu ca ar fi fost greu, dar ma plictisesc repede sa fac acelasi lucru :)

Ledurile de 3mm alb si rezistentele de 1k le-am cumparat de la Alex de pe http://ledo24.com, preturile fiind mai mult decat decente.
Termocontractabil tot la preturi aberant de mici de la mivarom.ro.



Florin si-a pus leduri la butonul plafonierei desi nu avea acele gauri cum am prezentat in filmare. Cam asa arata la el, chiar daca are un singur buton.

71 de comentarii:

  1. Eu m-as fi legat cu plusul ledurilor la becul brichetei, adica pe pozitie, astfel noaptea mergand cu pozitia aprinsa butonele plafonierei vor fi iluminate. In plus butonul din mijloc va fi iluminat in acelas fel ca celalte doua.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai butonul din mijloc este iluminat identic ca si celelalte doua din lateral, in filmare l-am oprit ca sa pot filma, din cauza asta se vede diferit.
      becul de la bricheta este de fapt lumina de pozitii. m-am gandit si eu la treaba asta, dar nu este chiar comod sa tragi doua fire pana la plafoniera si sa mai pui si o mufa acolo, asta in ideea in care te mai gandesti sa dai vreodata jos plafoniera

      Ștergere
  2. Bun tutorialul! La fel si cele ale lui LoganFan. Un mic secret din icoana de pe youtube de la LoganFan se poate seta o subtitrare. În limba română e cam din topor dar engleza e mai acceptabilă. Baftă!

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. e si tu acuma, pai unde mai era distractia? :D

      Ștergere
    2. Puteai sa legi in serie ledurile era mai simplu

      Ștergere
    3. nu! ledul e dioda zenner nicidecum rezistor!

      Ștergere
    4. http://www.leduri.ro/Articole/ledsupply/images/bat9Vled4sx2V.jpg

      Ștergere
    5. asa da! credeam ca te referi sa elimni rezistorul din schema...

      Ștergere
  4. parca da mai bine pe portocaliu, cum e la hans...

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristi am si eu o rugaminte, daca se poate sa faci un tutorial cu legarea unor benzi cu leduri la pozitia masinii. Atunci cind aprinzi pozitia sa se aprinda si banda cu leduri. Te rog lucru acesta pentru ca nu prea le am eu cu partea electrica si mie cam frica sa umblu pe acolo sa nu fac vreo prostie.
    Cu respect,
    Bogdan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-am sa fac un asemenea tutorial. unde vrei sa pui acea banda cu leduri?

      Ștergere
  6. bun tutorial dar ramane intrebarea cum le legam? merg si in serie ?

    RăspundețiȘtergere
  7. cris,am o intrebare dar nu are legatura cu ledurile.daca iau niste jante de opel alea cu multe spite pe 15 si sa le maresc centrul la strung sa le pun pe logan,am probleme cu ele gen,bataie in volan sau altele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. depinde de strungar cat de bine centreaza janta atunci cand strunjeste gaura din mijloc.

      Ștergere
  8. ala cu banda de leduri la pozitie,becul de pozitie are 2 fire,te legi de acolo si cand aprinzi pozitia se aprinde si banda cu leduri,unde este greutatea?

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut CRisti,cer scuze ca nu sunt la obiect.Am un sunet in zona alternatorului,asa un vajait discret, probabil ca e permanent,dar nu se aude decat la relanti dupa aia este acoperit de sunetul motorului.Lam avut inainte de schimbarea distributiei si il am si dupa schimbarea ei.Astazi am schimbat rola alternator,alternatorul a fost dat jos,este imaculat,nu are pic de praf inauntryu,a fost suflat cu compresorul.A fost de asemenea masurat,in sarcina maxima cu tot aprin 13,9V.Ai cumva idee daca la 1.5dci de 70cp,ambiance fara servo,fara ac,se poate schimba rulmentii alternatorului? Ma termina pshic ,si ma oftic ca altfel masina merge binisor.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, posibil sa fie din rulmenti. eu zic ca se pot schimba rulmentii. nu stiu, n-am vazut, n-am idee cum se face

      Ștergere
  10. Cristi, se poate și direct cu leduri de 12v?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca gasesti leduri direct la 12V, da, clar se poate

      Ștergere
    2. pai daca sunt la 12v leduri, clar nu mai este nevoie de rezistenta

      Ștergere
  11. Se sting după circa 20 de min și în timp ce merge masina. Mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hmm, dubios, nu m-am gandit la treaba asta, nu prea merg 20 minute fara sa ma opresc si sa deschid usa, noaptea ma refer :)

      Ștergere
    2. Daca se sting dupa 20 de minute dupa ce pornesti motorul(in mers) nu merita efortul

      Ștergere
    3. maindoiesc ca s-ar stinge, UCH-ul ar trebui sa de-a comanda de stingere doar daca este motorul oprit, cheia sa nu fie nici macar pe accesorii, sa nu deschida/inchida nimeni o usa/portbagaj.
      100% nu se sting dupa 20 minute

      Ștergere
  12. Eu mă refeream la faptul ca ar fi frumos sa stea aprinse în permanent când mergi cu mașina, sa înțeleg ca nu stau

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa inteleg ca era pe undeva vreo intrebare? pentru ca eu n-am vazut nicio intrebare...

      Ștergere
    2. Haide sa o facem intrebare. ??? :))

      Ștergere
  13. am incercat si eu dar surpriza , sub butoanele alea ( ma rog eu am doar unul) nu are tuburile alea mici pe care ai bagat tu ledurile , la mine e pur si simplu o taietura in forma de dreptunghi :(

    RăspundețiȘtergere
  14. Pui un tutorial,in care sa pot inchide sau deschide toate usile,de la usa soferului...fiindca acuma daca inchid usa soferului celelalte raman deschise ,si nu mai am nici cheia cu botoane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de la mine n-ai sa vezi un asemenea tutorial. la usa soferului trebuie un actuator principal cu 5 fire(pe care nu-l gasesti de cumparat).
      poti sa cumperi o cheie noua cu butoane si sa o inveti pe masina ta. http://imbunatatiri-logan.weebly.com/programare-chei.html

      Ștergere
    2. Daca imi iau un actuator din asta cu 5 fire cum trebuie sa il leg sa se inchida toate odata



      http://tor-online.ro/produse/399-auto---accesorii-si-conectica/368-inchideri-centralizate/6847-actuator-inchidere-centralizata-5-fire-ac0212.html

      Ștergere
    3. doua dintre fire sunt pentru acel actuator si cate un fir pentru restul de 3 usi

      Ștergere
    4. Aaa, pe plusul de la actuatoarele respective

      Ștergere
    5. Conteaza ordinea de legare ? De exemplu negru e masa dupa aia pe el fiind principalul ar trebui sa aiba un fir anume pentru plusul lui?

      Ștergere
    6. la actuator nu exista plus si minus. firele de plus si minus se schimba intre ele, in functie daca inchui sau descui. verifici la unul dintre fire, daca face opusul a ce ar trebui sa faca, legi la celalalt fir.
      nu as garanta ca negrul este masa. ar trebui sa ai o schema pentru el. sau identifici la baterie care sunt firele.

      Ștergere
    7. Aaa merci mult de tot , dupa ce gasesc firele lui trag si la celelalte cate un fir

      Ștergere
  15. Salut. Am facut montajul cu leduri portocalii si rezistenta de 1k. Noroc ca am facut doar plafoniera fatza si nu am muncit si la cea de pe spate. Lumina este foarte slaba. Pot face ceva, sa montez alte rezistente pentru o lumina mai buna sau trebuie sa pun leduri albe?! Merci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acea lumina trebuie doar sa evidentieze conturul butonului ca sa-l poti vedea pe timp de noapte, nu sa-ti lumineze habitaclul.
      eu am vrut sa pun chiar doua rezistente, sa mai reduc din acea lumina

      Ștergere
    2. Te cred...la mine aproape ca nu se vad din cauza ca ledurile sunt portocalii. cu ele sau fara ele nu este nicio diferenta. deci as putea sa pun o alta rezistenta ca sa luminezeca cat de cat!?
      Merci.

      Ștergere
    3. probabil o rezistenta mai mica, dar nu stiu sa-ti spun de cat :(

      Ștergere
    4. Done. Merci pt tutorial. Am rezolvat problema intensitatii. Am pus o rezistenta de 480 cu leduri portocalii si se vede beton.

      Ștergere
    5. de 480 nu exista , poate ai vrut sa spui 470 , mi-am pus si eu , mersi de idee .

      Ștergere
  16. Salut Cristi . Pot sa pun ledurile fara rezistenta ? Ce se intampla ?

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte tare tutoarialul ,,mi-am facut si eu si se vede super insa eu am mai venit cu o idee,mi-am dat o mica gaura in fiecare centru al butoanelor cu un ac si se vede si un punct in jumatea butoanelor ,am folosit leduri rosi deoarece am interiorul cu rosu si albatru ..nu credean ca o sa mi iasa asa de bn ...:)

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna ideee dar la mine nu poate fi pusa-n practica.Plafonierele mele nu au acele gauri,am scos butoanele si este astupat.Originala logan mpi 2008 si pe spate luata de pe un pick-up.Deci trebuie spus ca nu pe orice plafoniera merge,am cumparat led-urile si cand sa ma apuc de treaba...nema gauri.Am gasit leduri rosii,3 mm,la 12V,dar nu am ce sa mai fac cu ele.Poate caut pe la dezmembrari modele ce au acele gauri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact asta mi-a zis un preten cu Solenza, ca nu sunt gauri in plafoniera lui. asa ca a facut el gaurile ;)
      sau gasesti la axscu57@yahoo.com plafoniera noua cu 3 becuri, exact cum este cea din tutorial

      Ștergere
    2. Multam Cristi,astea fara gauri cred ca-s model nou,ptr Romania,la roman nu-i trebuie leduri.

      Ștergere
  19. Intr-adevar sunt si fara gauri, dar au niste fante in care pot fi puse led-urile, si lumineaza chiar ok. As putea sa va ajut cu niste poze pe care sa le posteze CRiS (daca doreste si nu este deranj)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. absolut voi pune poze, daca sunt ok si se intelege despre ce este vorba,

      Ștergere
  20. Răspunsuri
    1. de la magazin de electronice?

      Ștergere
    2. Pe www.ledo24.com nu am gasit ..un link de unde asi putea lua, sau e mai ok daca iau leduri direct pentru 12V

      Ștergere
    3. are si pe ledo24.com, doar ca nu le are listate pe site. ii dai un mail sau il suni si faci comanda atat pentru leduri cat si pentru rezistente

      Ștergere
    4. Oo perfect merci mult, esti cel mai tare baftaa tinete tot asa te APRECIEZ FOARTE MULT si iti urmez mereu tutorialele

      Ștergere
  21. Salutare m.am gandit la alta varianta, daca iau un plus si minus de la pozitie, de pe blocul de lumini, si duc sus la ledurile propriuzise, sa se aprinda cand aprind pozitia ? (Fac cum ai facut la aprinderea pozitiei cand deblochezi masina cu plafoniera )
    Am luat leduri de 12 v, ar mai trebui rezistori de 1 k?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, daca ai leduri de 12v, nu mai ai nevoie de rezistente.

      Ștergere
  22. salutare,am o intrebare...de unde se pot cumpara rezistentele astea,pt ca am nevoie de o rezista de 9ohmi pt sonda lambda,dar nu stiu unde sa ma duc sa cumpar..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, poti incerca pe google sau la magazinele locale.
      gen https://goo.gl/KedpU8

      Ștergere