Consum becuri cu led

De mai ori am fost intrebat care-i rostul becurilor cu led de putere mare? Gen becurile cele am eu pe semnalizare care se spune ca sunt de 16W. Apai diferenta intre becul cu filament de 21W si cel cu led de 16W este deja prea mica ca sa se justifice pretul. Dar nu este asa, un bec cu led consuma mult mai putin fata de ceea ce se spune. Din punctul meu de vedere totul tin de marketing.
Eu aici vreau doar sa va arat diferenta de consum intre becul cu filament si becul cu led. Consumul difera daca ai motorul pornit sau oprit deoarece voltajul creste in momentul in care ponesti motorul, deci grija ce masurati si cand masurati.


60 de comentarii:

  1. eu stiam ca acei 30 W reprezinta echialentul unui bec normal,la intensitatea lumini ma refer,asa e si la becurile economice de pus in casa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici macar aia... nemernicul ala de 30W l-am pus pe marsarier si este total incomparabil cu becul stoc. chiar si becul cu led de 16W tot era mai puternic ca becul stoc

      Ștergere
    2. acolo sunt lumeni,de ex. o lampa de 4 tuburi*18w are 600si ceva 700 de lumi

      Ștergere
  2. Putem spune ca loganul tau e cel mai dotat?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi, as dori sa te corectez, consumul este acelasi si in momentul in care iti vreste voltajul, deoarece intensitatea curentului absorbit va fi mai mic. Daca la 12,2 V iti lua un curent de 1.68 A la 13,8 V vei avea un consum de 1.48 A Asta pentru ca acel bec este de 21W. Sper ca nu te superi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde cum sunt construite led-urile . Daca au regulator de curent atunci curentul este constant la orice tensiune . Daca in loc de regulator de curent au pus un rezistor in serie cu led-urile atunci Cristi are dreptate, curentul creste odata cu tensiunea.

      Ștergere
    2. eu ma refer la cel cu filament. La LED-uri este alta poveste, este cum zici tu.

      Ștergere
    3. hmm, m-ai facut curios, o sa testez si cu motorul pornit :D

      Ștergere
    4. Becurile clasice de masina P21W au specificatia ca sunt pentru 12V, dar practic ele rezista pana la 15-16V.
      Dupa ce masina este pornita tensiunea pe acumulator urca de la 12,2-12,5V pana la 14,4-14,5V cu un alternator bun. In momentul cand cuplam niste consumatori tensiunea va scadea sub aceasta valoare in functie de consumator.
      LED-urile auto P21W de 7,5W, 11W, 16W sau 30W au specificatia 12-24V, dar functioneaza foarte bine de la 9V pana la 29V-30V si au incorporate modul de curent constant.

      Ștergere
    5. Nu ai dreptate! Când crește tensiunea de n ri, crește și intensitatea de n ori!(legea lui ohm). Asta dacă rezistența circuitului rămâne neschimbată. În cazul de față, puterea crescând, temperatura filamentului crește și rezistența lui se mărește un pic. Deci intensitatea va crește ceva mai puțin decât de n ori...

      Ștergere
    6. VasileN sau Liviu nu are dreptate? :)

      Ștergere
  4. Cristi, stii care e "abureala" la becurile cu led? Au montat led Cree, care in CV-ul tehnic al lui se poate folosi pana la o putere de 5W fiecare. Asta in cazul daca are un driver care sa il ajute sa atinga puterea asta. Dar pt aceste becuri, driverul e putere mai slaba. Ca daca ar avea 5W fiecare led s-ar incinge ca un termoplonjon si aluminiul nu ar raci suficient. Cu driver mai slabut, caldura e mai mica. Astfel toate ledurile incalzesc suficient cat sa faca fata aluminiul ala. Inca ceva...la cate 1W led intensitatea luminoasa e echivalentul la aprox 5W bec cu filament. Daca ar fi "nemernicul" de 30W, la intensitatea reala.....ar orbi toti din spatele tau. Eu de 3 ani tot testez leduri pe masina si m-am invatat minte cu leduri de genul asta. Acum sunt in proiectare sa mi le fac singur. Deocamdata imi fac DLR cu led alb pur si semnalizare fata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, sunt ceva informatii utile pe aici, intelegi foarte bine cum functioneaza LED-urile, dar dupa parerea mea nu merita sa faci tu ceea ce este deja fabricat si testat, nu vei reusi sa le faci nici mai bune si nici mai ieftine. Treaba cu home made mergea atunci cand nu existau LED-uri performante pentru masini si nu erau pe orice soclu disponibile.

      Ștergere
    2. Vorba lui Cristi, "nemernicul" ala de 30W de catre cine e tastat ca sa zici ca e la puterea aia? :-)) Ce vinzi tu ChinaMade...ce fac eu e Sigur-Corect-Ieftin-Home-Made :-)

      Ștergere
  5. Salut, e posibil sa gresesc, si daca se intampla asta imi cer scuze in avans, dar eu stiam ca P=R*I^2. Deci ar trebui sa inmultesti cu patratul intensitatii ca sa afli consumul, conform formulei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. posibil sa ai dreptate, eu sigur am chiulit de la scoala cand s-a predatacea formula :)

      Ștergere
    2. P (Wati) = U (Volti) x I (Amperi). Deci Cristi, ai procedat corect.

      Ștergere
    3. Ambele formule sunt bune. Formula P=R*I^2 este formula P=U*I combinata cu legea lui Ohm. la fel de buna este si formula P= U^2/R. Fizica de clasa 6-7 ;))

      Ștergere
    4. nu e de a 7-a e de a 8-a ;)

      Ștergere
  6. Salut, aceeasi persoana de mai devreme, cu formula puterii te deranjeaza. Am incercat acum ceva timp sa-mi montez telescoape de mobila dar nu am resusit sa prind suportii bine(in pozitiile bune) si nu se inchidea portbagajul, asa ca am renuntat la idee. Acum insa ma gandeam ca tu ai avut un telescop mai mai intr-o parte, stiu ca iti torsiona capota, nu ma deranjeaza asta, insa intrebarea mea este daca nu cumva iti intra apa in portbagaj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intra doar la spalatorie cand dadeau cu jet razant cu capota. dar cand spun ca intra apa, erau cativa stropi pe tava din portbagaj, nimic mai mult

      Ștergere
  7. Draga Liviu, simti cumva ca pierzi teren?! :-) Sa stii ca o sa iti demonstrez ca ce fac eu, e mult mai bun ca ce ai tu. Led de calitate, racire de calitate cu radiatoare originale de alumniu si driver care alimenteaza la capacitatea reala a unui led de mare putere. :-) Doar stii, ca noi am mai vb. Atunci nu aveam banii, acum ii am. :-P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e vorba de asa ceva, apreciez ceea ce faci sau vrei sa faci. Bineanteles cu o racire mai buna vei reusi performante mai bune, dar nu va fi mai ieftin asta e clar. Treaba e ca sunt mai greu de implementat pe masina. Chiar iti urez succes.

      Ștergere
    2. Daca vrei, iti arat cu dovezi, ca e mai ieftin si usor de implementat pe masina. Preturi...pt fiecare led: 1led 3W alb/rosu/orange aprox 2,5 lei, driver(pt aprox 4-5-6led, in functie de voltaj) 700mA-9 lei, radiator aluminiu generos-2 lei, lentila unghi de 30/45/60/90/120-1,5 lei. Ce zici?! Sunt mai scumpe ca ale tale? :-))))

      Ștergere
    3. Plus ca preturile afisate sunt pt puterea reala a unui led. Nu platesc pt led Cree de 5W si lumineaza la sfert. De ce nu informezi corect pe blogul tau ala cu led-araie?!
      PS: Cei care citesc aceste conversatii dintre mine si Liviu, sa nu creada ca ma cert cu el, ci doar il fac atent ca nu mai fac parte printre cei prostiti de marketingul slab al unor produse. Iar tu, Liviu, daca te superi, iti taiem nasucul de Smart-ul tau(parca acum 1-2 ani masina asta aveai) :-)

      Ștergere
    4. Stai linistit nu ma supar, fiecare cu parerea lui. Ai produse de la mine si chiar le utilizezi pe masina, nu cred ca poti spune ca nu sunt calitative. Iti doresc succes in ceea ce ti-ai propus sa faci, daca ai reusit vrem sa vedem si noi niste rezultate. Blogul meu este corect din punctul de vedere al informarii, trebuie citit tot nu doar o parte. Chiar si acest tutorial a luat nastere in urma unui dialog cu Cristi, ceea ce inseamna ca sunt adeptul informarii si nu al dezinformarii. Cat despre ce masina are fiecare, nu este tema acestui subiect.

      Ștergere
    5. Se vede ca n-ai prins gluma cu masinuta ta.
      Cat despre informarea corecta, chiar nu e. Cum poti sa zici 30W cand nici nu ajunga la sfert din cat se spune? Produsele tale le-am folosit, le folosesc, dar nu le voi mai folosi pana schimb cu ce fac eu. Ca daca pun de 30W, pai de atat sa fie. dar nu-mi trece prin cap sa pun leduri de 30W ca orbesc colegii in trafic. Si nu pt ca le folosesc trebuie sa imi tin gura si sa spun parerea despre produsele tale.
      Nu vezi ca imi afisez mereu numele, tocmai ca sa nu ma ascund. Zic mereu omului, adevarul, in fata. Pe blogul tau ai zis asa cum a facut Cristi, ca ledul nu ajunge la 30W?

      Ștergere
    6. Daca toti producatorii le numesc 30W eu nu am cum sa le numesc altfel, in specificatii apare clar puterea reala de max. 9W, trebuie doar sa citesti: http://bec-led-auto.blogspot.ro/2013/04/led-ul-auto-de-30w-720-lumeni-reali.html si mai citeste si aici http://bec-led-auto.blogspot.ro/2012/11/puterea-totala-puterea-reala.html.
      Dupa ce voi face masuratori voi trece la fiecare LED consumul real.

      Ștergere
    7. liviu de ce ne trimiti la adrese care nici macar nu exista? ori ai vrut sa faci pe loc adresa ca sa ne speli ochii ori nu ai facut-o niciodata?

      Ștergere
    8. ambele link-uri exista, tocmai le-am incercat

      Ștergere
  8. Aaa...ca o completare, pretul...e mai mic decat despre ce zici tu. ;-)

    RăspundețiȘtergere
  9. Si apoi Liviu si Valeriu s-au dus la culcare:))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  10. Liviu daca tot m-ai starnit, hai ca te fac sa spui adevarul clientilor. :-) Luam un produs pe al tau:
    30W - 720 lumeni (6 led-uri CREE de 5W cu lupa de sticla)
    1 led Cree ajunge la 5W, doar daca e alimentat la 1400-1500mA. (vezi site-ul celor de la Zexstar). Cum dupa masuratorile facute de Cristi nu ajuge la valoarea asta ci doar la 640mA, tu sa declari ca ai un site care informeaza corect?! E ca si cum ai la bord viteza maxima de 250km/h, dar masina nu ajunge niciodata la viteza asta, decat pana in 200-220km/h, dar tu te lauzi ca ai la bord 250km/h. :-)))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salutare! m-am uitat si eu pe aici si nu tind sa spun cine are sau nu dreptate, o sa isi dea seama fiecare. m-am uitat si eu pe anumite siteuri despre leduri si am ajuns la concluzia unuia de aici care vrea sa spuna ca vb corect. eu vreau sa spun despre altceva. cu lumenii expusi laudativ, ca ajung la 720 cu un bec de 30W, pe siteul celuilalt bloger. cred ca poate 300 lumeni, cu indulgenta ar ajunge.1 LED de 5w la valoarea lui reala ajunge la 450-490 lumeni.becul acelui bloger cred ca are maxim jumatate din lumenii reali, calculat cu cele 6leduri. asta e o parerea de a mea si cred ca trebuie un marketing corect. as vrea sa nu se supere nimeni de aceea nici nu am vrut sa spun cu cine tin sa ii dau dreptate si feicare sa afle singur

      Ștergere
    2. un led Cree de 5W alimentat la 1400-1500mA scoate puterea maxima din acel led, dar ii scade considerabil durata de viata.
      din acest motiv becurile cu led au mai multe leduri si sunt subalimentate tocmai pentru a avea o durata de viata crescuta ;)
      acelasi rahat se aplica la motorizarile diesel cu turbo. din respectivul motor este scos un randament de aproximativ 60%, de unde si un plus de 20% dupa o banala resoftare. asta doar pentru o fiabilitate crescuta a respectivului motor.

      Ștergere
    3. LED-ul de 30W este numit incorect 30W, sunt de acord (un marketing care pana la urma s-a dovedit foarte prost), trebuia sa se numeasca de 9W, dar nu eu l-am botezat asa si nu am cum sa-i schimb denumirea din moment ce este asa cunoscut peste tot. In schimb numarul de lumeni este cel real (se vede clar in masuratorile de fabrica), isi face datoria cu brio si este net superior generatiei mai vechi. Acest lucru o sa-l vedeti in urmatorul tutorial a lui Cristi.

      Ștergere
    4. care tutorial, asta? http://youtu.be/U9-6DdsH164
      :))

      Ștergere
    5. Cris, fix led-ul ce e pe acele becuri ale lui Liviu, sunt led Cree care suporta pana la 3000mA. Uita-te la Zexstar.
      Tipul cu lumenii are dreptate si vin cu replica adresata, tot tie, Liviu, lumenii sunt afisati pe blogul tau dupa ce ai calculat la ledurile care ar functiona la capacitatea de publicitate, unde ai ajuns pana sa zici ca au si peste 1000 lumeni. :-)))))

      Ștergere
    6. De ceva vreme lumenii de pe blogul meu nu sunt calculati de mine, sunt dati de producatori in urma masuratorilor. Initial nu am primit aceste date si am incercat sa calculez eu, ceea ce nu a fost prea corect, dar astea au fost posibilitatile la momentul respectiv. Lumenii trebuie masurati cu aparatura speciala. Este foarte bine ca acum avem niste termeni de comparatie cu becurile clasice si il avem pe Cristi care face tutorialele, singura problema ar fi denumirea lor, dar carcotasi sa faca bine sa citeasca mai atent specificatiile LED-urilor.

      Ștergere
  11. din ce am citit pe aici vad ca se trag unii pe altii de sireturi. fratilor, nu va mai certati. gasiti leduri ieftine fix acelasi si pe E-Bay, la juma de pret. eeeh acum am impacat si capra si varza. care se mai cearta acum? si ca sa va mai linistesc, nu va luati becuri cu led alb, pt ca politistii spun ca nu sunt conforme. portocalii si rosii ies mai putin in evidenta.

    RăspundețiȘtergere
  12. hmm! am cumparat si eu de pe un site leduri de genul asta si am schimbat lupa aia de kkt cu una potrivita ledului. acum e mult mai luminos centrul becului. lentia e cu unghiul de 90grade

    RăspundețiȘtergere
  13. bun tutorialul asta. am aflat si eu ca e doar abureala cu ledurile astea. sunt oare multi care s-au lasat pacaliti ca sunt atat de puternice?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai aflat ceva dar ai inteles total gresit :). in acest tutorial explic doar diferenta de consum intre becul cu filament si cel cu led. maimult ca sigur n-a inteles nimic din comentariile pe care le-ai citit.
      aici iti arat diferenta dintre becul stoc si cel cu led http://www.tutorialelogan.ro/2013/04/bec-led-pe-franapozitie-p215w-16w.html

      Ștergere
  14. Aveti aici puterea reala (puterea consumata) la cele mai uzuale becuri auto tip LED (prin masurare): http://bec-led-auto.blogspot.ro/2012/11/puterea-totala-puterea-reala.html

    RăspundețiȘtergere
  15. Eiii, asa da. Bravo, si nu e deloc o ironie. Asta cauta orice client, informatii cat de cat, corecte.
    Ti-a luat ceva sa scrii acolo, dar, lasa, ca trece supararea, asa-i?! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrisul ca scrisul, dar masuratorile mi-au luat ceva timp. Mi-am propus mai demult sa fac acest lucru, dar am tot amanat. Deci in orice rau este si un bine, acum acest lucru este facut si sper sa fie de folos multora. Multumesc pentru apreciere. Stima si succes la tot ce ti-ai propus.

      Ștergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu am vazut mare diferenta de la 16 la 30w. Ma refer la becurile rosii.

    RăspundețiȘtergere
  18. Valeriu, te rog ia leg cu mine. Sunt prof la universitate. Tel 0728830885

    RăspundețiȘtergere
  19. Marketul ca Marketul, dar eu când am montat pe o Albea astfel de becuri păi a trebuit să le mai pun o bandă de folie fumurie că îi terminam pe cei din spate mă refer la cele de frână ! Deci sunt puternice acompaniate de o oglindă bună, oricum 16w, 30w cert este că oricum se văd mai bine ca becurile stock şi nu se încălzesc atât de repede ! În formule fizice nu mă bag !

    RăspundețiȘtergere
  20. Va rog frumos sa-mispuneti cate ore tine o baterie de 12 v 50 A conectata la un proiector cu led de 24w, bateria fiind deconectata de la masina. Vreau sa o folosesc la pescuit. M-ar tine o noapte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 24W / 12V = 2A. 50A / 2A = 25 ore deci chiar vreo 3 nopti.
      de preferat sa fie o baterie cu Pb(plumb), cele cu Ca(calciu) nu suporta descarcari, se strica foarte repede

      Ștergere
  21. Salut ,am cumparat bec cu led H7 si cand e montat sta aprins doar vreo 2 secunde.ce pot să-i fac sa functioneze?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, il incerci pe alta masina sau alimenteaza-l direct de pe baterie. asa elimini posibilitatea sa fie defect.
      daca functioneaza, inseamna ca la tine UCH-ul detecteaza consum prea mic si opreste alimentarea cu curent

      Ștergere