Montat senzori de parcare

Am cumparat acesti senzori inca din septembrie 2011 de pe ebay, a venit frigul si n-am mai apucat sa-i montez.
Asta pana la nefericitul eveniment de aici la minutul 1:20, cand am fost nevoit sa schimb bara spate si daca tot am dat-o jos sa verific cum au muncit meseriasii, le-a venit randul si la senzori.
Am tot rumegat-o pe unde sa trec firele, asta pana am vazut acel dop de cauciuc de pe lateral.
Intre timp mi-a venit si ideea "geniala" de plasare a display-ului, fixat cu banda dublu adeziv, este absolut perfect. O sa vad in timp cum se comporta cu soarele, sper sa nu se dezlipeasca din cauza caldurii.









S-a comportat exemplar, a cazut jos la primul soare mai puternic. Asa ca am trecut la solutii mai radicale, am lipit scai cu poxipol si pana acum a rezistat si la temperarturi de 31 grade. Nici nu ma asteptam sa nu reziste :)




Laurentiu si-a montat senzorii de parcare fara sa demonteze bara. Este posibil acest lucru folosind o sarma, putina imaginazie si dexteritate.
Cum am mentionat si in forum mi-am montat singur senzorii de parcare lucru care nu a fost foarte greu... Din pacate nu am facut poze la toate etapele, doar la cele la care multi se lovesc si anume cum sa tragi firele de la senzori fara sa dai bara jos si si pe unde sa tragi firele in portbagaj. Ustensila fara de care nu poti face mare lucru in materie de tras cablurile prin bara este o sarma nici foarte moale nici foarte tare de vro 40 cm lungime. Se scot ambele stopuri si dispozitivu de iluminare al numarului si se fac gaurile pentru senzori. In cazul meu producatorul lor spunea ca sa se monteze la 11 cm fata de coltu barii cei laterali iar apoi distanta ramasa intre cei laterali se imparte la doi rezultand distanta celor de la mijloc. Senzorii se numeroteaza de la 1 la 4 de la stanga la dreapta; din gaura 2 se introduce sarma pana ce iese in spatiul lasat de stopul din stanga, apoi se leaga firul senzorului unu si se trage prin gaura senzorului 1 pana iese prin gaura senzorlui 2; apoi se introduce firul senzorului 1 prin gaura senzorului 2 orientandu-l catre gaura lasata de iluminarea numarului (este mult spatiu de manevra acolo); apoi se introduce sarma din gaura senzorului 3 catre gaura lasata de iluminarea numarului se leaga firu de ea si se trage prin gaura senzorului 3 ; apoi sarma se introduce in gaura senzorului 3 orintand-o catre spatiu lasat de stop, se leaga firu de ea si se trage afara vezi poza 3 si 4 apoi firul se trage prin acel dop de cauciuc din lateralul aripii sub coltul barii. La fel se procedeaza si cu celealate fire ale senzorilor. Firul displayului se trage prin portbagaj, apoi prin dreapta banchetei din dreapta, apoi pe sub chederul usii spate dreapta, apoi pe sub plasticul centurii de siguranta, apoi pe sub chederul usii dreapta fata pana ajunge langa bord, se ridica in sus pe sub cheder si se ascunde in spatiul dintre bord si parbriz. Displayul se poate prinde la jumatatea bordului sau oriunde ai vizibilitate fara sa incurce. La final legi firele de alimentare pe plusul lampii de marsalier a stopului dreapta pin 1 si minusul la caroserie. Senzorii pe care i-am montat sunt senzori care iti indica fiecare senzor individual ei indicand si daca ai mai putin de 0.5 m fata de masinile intre care esti.

170 de comentarii:

  1. Cat te-a costat pachetu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu mai retin exact, undeva la 15 euro

      Ștergere
    2. ce crezi ca scrie sus desupra tutorialului? fix primul rand "Am cumparat acesti senzori inca din septembrie 2011 de pe ebay". cititi si voi penca nu scriu pentru mine

      Ștergere
  2. am vazut o chestie misto pe golf 4 , vis-a-vis de casetofon : ai bagat cheia-n contact ,ai pus contact , merge cass-u normal , apoi , daca iei contactul , dar nu scoti cheia , chiar daca este la 0 , aparatul merge pana scoti cheia din contact . ai vreo idee , cum au facut-o ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si la opel vectra c e la fel:P

      Ștergere
    2. Este o functie implementata de casetofon. In mufa de casetofon vine si + permanent si + dupa contact. La pioneer de ex. poti sa legi firele (in adaptorul din pachet) fie sa foloseasca + permanent si pentru alimentare, nu doar memorie, dar atunci risti ca sa uiti casetofonul pornit.

      Ștergere
    3. aceea 'chestie' este facuta din contact,practiccand scoti cheia din contact intrerupi alimentarea tuturor cionsumatorilor

      Ștergere
    4. "casetofonul" comunica cu masina (CAN), cu alte cuvinte el este anuntat de pozitia cheii in contact.

      Ștergere
    5. Ba, da ce minti luminate mai aveti.Scoateti numai prostii din gura.

      Ștergere
  3. CAND ai sa faci un tutorial cu montarea unui Gipies sau a unei camere video de marsarier ?????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. camera video pe marchariere poate, in viitor. dar gps pe masina garantat nu

      Ștergere
    2. Salut

      As vrea sa pun comenzi pe volan. Eu ma gandeam la un modulator fm cu bluetooth, dar am vazut ca e o telecomanda care trebuie prinsa langa contact.

      Ștergere
  4. care e distana minima pe care ti-o arata? 0.5 ? 0.3 ?

    RăspundețiȘtergere
  5. am vaz alta chestie interesanta...consola de la schimbator e alfel decat la generatia modelului pe care il ai , de la ce model sa potrivit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, e de la logan ph2. aceiasi o gasesti si la sandero.
      cu mici modificari se potriveste si pe logan ph1

      Ștergere
  6. zic sie eu dar cred ca era mai bine sa fie fiecare fir cu gaura lui in acel dop

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu prea e loc pentru fiecare in parte,dar da, era o idee :)

      Ștergere
  7. Salut cristi ce anvelope recomanzi pe un set de jante de aliaj cu 7JX15 H2 ET 35 fara sa imi frece pe undeva ?ms

    RăspundețiȘtergere
  8. Cristi, te sfatuiesc sa tragi firul pe sub bancheta, pe mijloc, apoi pe sub mocheta (30 cm prin mijloc) dupa care treci cu el pe la frana de mana, schimbator (consola aia de plastic) si ajungi in bord, apoi iesi din bord pe la parbriz si treci prin stalpul acela alb (are o fata de plastic detasabila)apoi te duci la plafoniera si montezi display-ul langa oglinda (deasupra sau sub ea). il poti lipi ca unitatea din portbagaj (arici parca ai zis). O sa arate foarte bine, parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  9. he he, sti tu ce stii :)
    eu vreau sa-l scot din carcasa lui si sa soricesc cumva doar display-ul undeva langa parasolar :D
    dar e mai rentabil sa merg cu firul pe langa prag, cum am mers, si sa urc sus pe langa stalp pana la plafon

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cam greu. posibil ca display-ul sa fie conectat la placa de circuit cu o banda scurta sau cleme iar restul este asezat prin clipsare. daca reusesti, esti zeu=)) eu zic ca arata bine sub oglinda

      Ștergere
    2. Cred ca era mai fain cu ceva de genul:
      http://www.ebay.com/itm/Anti-Glare-LED-Mirror-Car-Reverse-Radar-Rearview-8-Parking-Sensor-BackUp-Alarm-/251104315528?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a76fbc888
      http://www.ebay.com/itm/Anti-Glare-LED-Mirror-Car-Reverse-Radar-Rearview-8-Parking-Sensor-BackUp-alarm-/190649681323?pt=US_Relays_Sensors&hash=item2c639b45ab

      Ștergere
    3. adica aplicat peste oglinda originala, sa trepideze si sa tremure in timpul mersului, cum sa nu :)

      Ștergere
  10. Eu zic sa lasi doar partea de sunet, imi pare cam kitch orice model de display

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca te uiti atent, cand am tras firul pe sub chedere nuera lcd-ul atasat :D
      deci l-am desfacut si stiu ce e acolo :P

      Ștergere
  11. cat ar costa niste senzori acuma ai vro idee??

    RăspundețiȘtergere
  12. Laurentiu din Bucuresti5 august 2012 la 21:10

    sal cris..mmultam de editarea textului pe care l-am trimis cu montarea senzorilor in bara fara sa dai bara jos...mentionez pentru doritori sa citeasca manualul ca nu toti senzorii trbuiesc pusi la 14-15 cm fata de lateralul barii...ai mei spre exeplu manualul spunea sa ai pun la 11 cm...deci difera de la producator la prosucator..off topic..de ce nu ti-ai vopsit barile integral daca tot ai vopsit-o paia de spate...schimba tot aspectul masinii si inca ceva..scapa de ciocu ala ca nu te prinde...arati a pustan nu om serios....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai e normal sa citeasca fiecare instrunctiunile de montaj a senzorilor achizitionati :)
      care cioc? cel de la 26:52? oricum, niciodata n-am fo om serios :P

      Ștergere
  13. hei criss am logan prestige din 2007, ca asta http://laroumanie.free.fr/page/Dacia/Logan%20prestige/Logan%20prestige%208.jpg din culorile care sunt diponibile in linkul care l-ai dat anterior ( http://goo.gl/PQ3Gg ), care se potriveste ? adica asta

    RăspundețiȘtergere
  14. cris cum se face plata de pe ebay?ca mar tenta si pe mine:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti faci cont pe www.paypal.com si atasezi un cont de banca(e foarte securizat, fara probleme).
      dupa care iti faci cont pe www.ebay.com
      cumperi produsul si platesti cu paypal. totul e sa ai bani in contul de banca atasat

      Ștergere
  15. asa se intampla cand filmezi in loc sa fii atent la drum :)) glumesc

    RăspundețiȘtergere
  16. Mihai:

    Cris de unde ai luat prelungirea aceea de bord si cat costa???????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am dat 40 lei pe ea si am cumparat-o de pe http://goo.gl/qa69x

      Ștergere
  17. buna seara, as vrea sa stiu si eu cum s-au comportat telescoapele mici de mobila pe care le-ati montat mai demult. astept raspunsul dvs. multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  18. cat ai dat pe transportul senzorilor ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. depinde de vanzator, unii au mesageria gratuita, altii au mesageria spearat.
      de preferat sa fie produsul mai ieftin si mesageria mai scumpa, atunci e vama mai mica.

      Ștergere
  19. fratilor va spun o chestie sincera: nu cred ca se merita sa montezi senzori de parcare pe masina (in special logan), poate o camera de marsarier, da. Ex: montasem de 2 zile senzorii pe logan, totul mergea ok, eram in parcare la Euro si dau cu spatele sa ies, desigur ca un bou m-am bazat pe senzorii de parcare si odata poc, am lovit masina uneia, ca sa fie totul mai distractiv pana aia isi jelea masina( nu de alta dar la "viteza" cu care am iesit i-am facut o zgarietura pe spoiler de aprox. 1 mm max.) vin si niste politai sa-si faca cumparaturi, iar cum ei sunt niste finuti m-au pus sa-i repar zgarietura. Am tras 2 concluzii: 1 nu voi mai folosi niciodata senzorii de parcare si 2 femeile nu ar trebui sa conduca(nu ca as fi misogin, a mai patit si un prieten aceiasi chestie la metro dar la volan era un barbat, iar la masina i-a indoit spoilerul, la care pagubitul a exclamat "la-s ca iasa la spalat")(o remarca la 2,"sau poate am nimerit eu cea mai crizata soferita")

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca ai senzori nu insemn aca nu mai trebuie sa te asiguri, e ce-a mai proasta gandire posibila!
      senzorii sunt buni pentru obiectele care nu se vad de pe scaunul soferului gen: teava, bolovani.

      Ștergere
  20. Laurentiu din Bucuresti7 august 2012 la 09:40

    @mihai..senzorii nu inlocuiesc ochii si nici oglinzile...ei sunt mai mult orientativi...au un lag de 1 secunda sau mai putin deci depinde si cu ce viteza ai iesit si mai depinde daca soferita era parcata sau in miscare....asa ca beleste ochii sau belesti altceva dupaia :)

    RăspundețiȘtergere
  21. foarte, foarte tare si asta.
    stii ce iti mai "recomand" eu? incorporare gps in bord :D ; ar fi bestial crede-ma!

    RăspundețiȘtergere
  22. a nu se confunda senzorii de parcare obisnuiti cu sistemul de parcare automata intalnit la vw,skoda,ford etc.la cele din urma senzorii sunt cu mult peste cei obisnuiti

    RăspundețiȘtergere
  23. sal cris. am si eu o intrebare "cum ai prins numarul pe bara fara suport?" ms mult

    RăspundețiȘtergere
  24. salut, vreau sa stiu si eu cum se comporta telescoapele de mobila si daca merita sa-mi pun si eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. deschid capota de fiecare data. de cand i-am montat se comporta impecabil

      Ștergere
  25. Salut!
    Foarte util tutorialul, Loganul are fundul inalt si vizibilitatea e redusa!!!
    Eu am montati senzorii de vreo 2 ani, ii am trecuti prin fanta de aer si nu am avut apa in prtbagaj. Nu m-am gandit insa sa prind firele de bara.
    Am o sugestie cum sa prinzi firele inainte de intrarea in portbagaj - arici cu suport de eticheta, pe care o lipesti de bara si cu ariciul firele.
    Un alt lucru e sa verifici unitatea din portbagaj - la mine s-a dezlipit si l-am prins cu arici.
    Iar display-ul l-am pus pe oglinda interioara, dar e mai mic la mine - zici ca e dotare de serie :)
    Cu stima,
    Dan S

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, stiu ca in timp tiinde sa pice jos. o sa-l mai verific din cand in gand :P

      Ștergere
  26. asta e la mare de nu ne raspunde:))

    RăspundețiȘtergere
  27. Salut Cristi!
    Legat de senzori, buna miscare, si lucrat cu cap. Eu unul am montat asa ceva la reprezentanta, pana sa ridic masina. Display-ul e unul micut, si mi l-au pus pe oglinda (cu banda dublu-adeziva) si arata destul de bine.
    Dar fac ce fac, si imi fug ochii la altele:))
    Ce gume ai pe masina, si ce dimensiuni au?
    Spor la tutoriale, si Happy Holiday!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. are GoodYear Eagle F1 , cred ca 205/55/r15

      daca ma insel sa ma corecteze cristi :D

      Ștergere
    2. EAGLE F1 GS-D3 205/55 R16 91W

      Ștergere
  28. nu. are jante de renault scenic, de 16 inch, si cauciucuri 205/55. modelul cauciucurilor nu il stiu. banuiesc ca tu erai mai mult interesat de cauciucuri; intr-adevar, e cel mai tare model, cu v-urile alea arata foarte sportiv.

    RăspundețiȘtergere
  29. give me the link's of product in ebay please

    RăspundețiȘtergere
  30. cristi faci tutorialul public la ora 14:00

    RăspundețiȘtergere
  31. salut cristi , sunt george din galati si as vrea sa stiu daca poti face un tutorial cu montarea comenzilor audio la volan pt logan caci as vrea sa stiu daca cumva tre sa tai din cochilie sa sa fac vreo gaura ca sa le montez , tiam cerut ajutorul deoarece am vazut ca nici u nu ai comenzi instalate . eu vreau sa le instalez deoarece masina mea (un scenic diesel din 2002) are si vreau sa ii montez si tatalui meu la logan . Daca ai face un tutorial ar fi perfect , daca nu , niste sfaturi ar fi ok . Multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. merge sigur, dar ns daca o să poti face să arate bine ca din fabrica. trebuie multa indemanare, si ceva piese, fire. eu am pe loganul meu o gramada butoane puse aftemarket in bord care fac diverse lucruri. totul e indemanarea, asta face diferenta dintre a avea ceva calumea sau nu.

      Ștergere
    2. imi trimiti cadou comanda pentru casetofon si filmez tutorialul ;)
      pana atunci folosesc degetul

      Ștergere
    3. vezi aici:http://www.loganclub.ro/forum/vand_diverse_preturi_mici-t25182.html?p=1307618#post1307618 postul 1169,nu am mai pus si poza cu capacul montat,da-mi un mail si iti trimit si poza cu capacul montat
      numai bine

      Ștergere
  32. Salut Cris.Vreau sa te intreb ceva insa nu e legat de acest subiect.Am vazut cateva loganuri cu,capacele originale vopsite negru,as vrea sa fac si eu aceast lucru si nu stiu cum sa procedez,adica ma gandesc ca nu e asa simplu,spal bine capacele si le dau cu vopsea spray.Ma gandesc ca tu ai o idee mai buna sau poate chiar ai facut asa ceva vreodata.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  33. capacele de la roti,am uitat sa mentionez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai le dai jos, le speli, iei un spray si le fuți o farbă :)
      normal ar fi sa le dai cu primer de plastic, dar fiind suprafata mica si nu le dai jos toata ziua, tine si fara.

      Ștergere
    2. Salut, am o intrebare: daca contactul de masalier care aprinde becul nu mai merge (problema clasica la logan), teoretic ar fi sa nu mai mearga nici senzorii, deoarece nu se alimenteaza. Am dreptate?

      Ștergere
  34. Salut Cristi,

    Am doua intrebari:
    1. cum ai prins numarul de inmatriculare pe bara, vad in clip ca nu ai suport ptr numar si nici nu vad nici placuta perforata si trecut direct cu surubul prin numar.
    2.ce camera de filmat ai pe masina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. banda dublu adeziva de la Bison
      2. Prestigio RoadRunner HD1

      Ștergere
  35. transportul senzorilor te-a costat mai mult de 10 $?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. transportul a fost gratuit, am platit doar US $28.99 http://goo.gl/FmLJd

      Ștergere
  36. ceau cristi, mai io ma tot gandesc caca imi pun senzori nu mii afecteaza carlibu de tractiune ? mai esti la felix ?:) cu stima vlad

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. gata concediul :)
      in principiu nu ar trebui sa detecteze carligul. eventual distanta intre cei 2 senzori centrali o lasi o idee mai mare

      Ștergere
  37. salut am vazut in acest video ca ai in fata la consola care vine de la frana de mana pana la bord o carcasa de plastic ( sooper tare ) se gaseste de cumparat sau se potriveste dupa alta marca de masina ??/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te referi la plasticul de la schimbatorul de viteze si locul de depozitare? e de pe lohanul PH2 sau Sandero

      Ștergere
  38. da acel plastic e super tare la loganul model amition 2004 2005 este acea scobitura si parca as dorii sa apara ca la tine .ms fain salve

    RăspundețiȘtergere
  39. dar acea consola de exemplu daca o iau dupa un sandero trebuie modificata cumva ea sau cea dupa masina k sa inbine k la tn ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in parta dinspre consola trebuie taiat putin. ca sa intre in locasul ala. mie mi-a luat 30 minute ca sa iasa perfect.

      Ștergere
  40. de unde ai luat ornamentul pentru manetaa de viteza ?? ca am observat ca nu e cea stoc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te referi la husa din piele sau de plasticul de la baza schimbatorului de viteze?
      exact cum i-am raspuns baiatului exact de deasupra intrebarii tale, e stock la sandero sau logan PH2

      Ștergere
  41. nu stii de unde pot achizitiona un ornament dinala de plastic???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu e ornament mai barbate :))
      este stoc la sandero si loganul ph2. incerci la dezmembrari dar s anu dai mai mult de 20-30lei pe ea penca o gasesti pela 40-50 noua. uite http://goo.gl/9Ixxw -prelungire bord ph2 50 lei... pret nou 45 lei.

      Ștergere
    2. sris te rog sa faci o poza de sus cu acea consola de plastic ( prelungire bord) as dorii sa vad cum vine de la la scaunele din spate pana in bord .salutare

      Ștergere
    3. te uiti la un Logan PH2, este exact acelasi lucru. doar partea de plastic de la schimbator este schimbata.

      Ștergere
  42. Salut. mi se tot strica senzorii din partea stanga ( sau doar unul dintre ei nu stiu cum sa-mi dau seama). ai vreo idee care e motivul? deja sunt la al treilea rand de senzori. mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-am nici ce-a mai mica idee

      Ștergere
    2. aha. presupun ca senzori de schimb nu gasesc :)) deci trebuie iarasi tot pachetul.

      Ștergere
    3. ba da se gasesc, dar e aproape la aceiasi bani ca tot pachetul :)

      Ștergere
  43. cris, poti trece firele si prin obturatorul ala de plastic de deasupra carligului de remorcare din dreapta spate, eu asa procedez la cine montez, se decupeaza obturatorul ala oval, si se trec firele in masina, iar in portbagaj langa lampa din dreapta, mai ai unul, la fel, tot oval si tot de plastic, care trebuie scos si decupat si ala un pic, si ai firele in masina. :)
    Solano de pe forum LoganClub, eu ti_am spus si de PMH, app, ai incercat si metoda mea ??
    Stima si baftaa.
    Daca te pot ajuta cu orice informatii, contacteaza-ma pe PM pe forum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da clar, stiu ca puteam si pe acolo, am studiat problema. dar cand vrei sa dai bara jos, acele dopuri de plastic nu sunt atat de flexibile cum e acel dop de cauciuci.
      PMH? nu-mi aduc aminte de asa ceva :D

      Ștergere
  44. PMH este senzorul de la volanta :))
    PMH-Point Mort Haut ( punct mort superior) asta este denumirea oficiala a acelui senzor!
    ba sa stii ca sunt destul de flexibile, bine, ca nu_i rau ca le_ai tras si pe acolo, era doar o idee, un alt loc posibil.
    Bafta cris !

    RăspundețiȘtergere
  45. Salut,poti face un tutorial cu demontarea/montarea tobei?Ar fi necesar.Vlad

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la benzinar e diferit de diesel. scoaterea suruburilor de pe galerie nu e simpl si se pot rupe in timpul opratiunii. deci de dragul unui tutorial n-am sa fac aceasta operatiune. daca este necesar, o fac.

      Ștergere
  46. Te rog din suflet sa faci un tutorial cu montat geamuri electrice fata ,am un logan din 2006 si nu are asa ceva, sau eventual daca sti de unde pot sa cumpar acele macarale ,pls te rog muuultt

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poti sa aprinzi si lumanari, dijaba. eu am deja geamuri electrice pe fata.
      http://goo.gl/luBGr dar nu stiu daca mai ai nevoie de ceva pe langa aceste macarale

      Ștergere
  47. Foarte tare. Extrem de util, mai ales pentru soferitele care prefera Logan.

    RăspundețiȘtergere
  48. Salut, imi spui si mie cat a fost camera din masina si de unde ai cumparato. Ms

    RăspundețiȘtergere
  49. te complici prea mult cu multe sti si nu sti faci bine si nu faci ....sfat unde ai bagat firele in acel cauciuc puneai ceva mastic sau silicon ca sa fi sigur ca ai astupat orice gaurica din acel cauciuc sau foloseai chiar si batoane din acelea de plastic glue gun ...si intrebare acum daca duci masina aia la rar mai pleci cu ea de acolo ?:)) nu iti este teama ca ti o confisca la cate tampenii ai facut la ea ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. interesant e ca a trecut de 2 ori RAR-ul si de 2 ori ITP-ul.
      acele gaurele ramase sunt insignifiant de micute ca sa intre o cantitate considerabila de apa incat sa faca probleme. in plus, sigur se depune praf si se vor obtura

      Ștergere
  50. salut. multumim pt tutoriale. am o mica problema si as dori sa iti cer ajutorul. vreau sa imi montez senzori de parcare, numai ca asi dori sa ii leg nu pe mansalier ci pe semnalizari, deoarece eu folosesc mansalierul sa pun masina in miscare dupa care o las pe "liber" iar masina merge in spate din inertie. totusi m-am gandit si nu cred ca e posibil sa il leg pe semnalizari, deoarece s-ar intrerupe fluxul de curent care ar alimenta senzorii. da-mi o sugestie, unde as putea sa ii leg ca sa imi porneasca cand masina merge inapoi, ca nu as vrea sa imi pun un buton undeva si sa il apas ori de cate ori am nevoie. multumesc mult. bafta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. clar nu merge de la semnalizare si doar daca tragi de undeva din fata un fir de plus cu buton special pornit/oprit.
      ia nu mai pune tu pe liber, calca doar ambreiajul si gata, ai rezolvat problema :)

      Ștergere
  51. la loganul alb din poze cum s-a montat dispaly-ul pe mijlocul bordului, a trebuit damontat bordul sau are vre-un loc pe unde se baga firele? ma gandesc ca se pot topi firele de la conducte sau aeroterma

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu trebuie demontat nimic, il poti trage pe dupa bor fara probleme. evident, doar firul, nu si display-ul

      Ștergere
  52. Salut ! Astazi mi-am montat si eu senzorii; nu am mai dat bara jos - m-am descurcat perfect prin gaurile senzorilor cu o sarma de cupru blanc de 1m. Firele le-am tras prin gaura patrata (verticala) a stopului.

    RăspundețiȘtergere
  53. salut cristi! zi-mi si mie in timisoara de unde pot lua senzori ? nu sunt din zona :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu i-am luat de pe ebay si au venit in 2-3 saptamani. nu stiu sa-ti zic in timisoara :(
      incearca la Ciclop, langa fabrica de bere

      Ștergere
  54. Salut CRiS,am o curiozitate,de ce ai cumparat senzorul de parcare de pe ebay?Te intreb pentru ca as vrea si eu sa imi achizitionez asa ceva dar ma gandeam sa iau ceva de pe net,eventual ocazii,daca poti sa imi recomanzi ceva?Nu as dori ceva prea scump sau sofisticat insa ceva bun si ma gandesc ca tu mi-ai putea da un sfat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pretul, pretul era mult mai mic ca in romania. pentru aproximativ 100lei am luat senzori cu display.
      are si mai ieftini http://goo.gl/Fu0HR
      daca gasesti in romania pentru un pret cat de cat ok, ia din romania. sfat? nu stiu, tu stii ce-ti place :)

      Ștergere
    2. Salut CRiS.Am observat ca ai schimbat acea prelungire a bordului cu una de ph2 si stiu ca inainte aveai un spatiu de depozitare intre suporul de pahare si consola.Banuiesc ca acum nu iti mai foloseste si daca nu cumva l-ai dat si ai vrea sa il dai ma ofer eu sa il cumpar.Nu am gasit pe nicaieri si chiar imi doresc asa ceva.

      Ștergere
    3. asta http://goo.gl/PirpR ? a ajuns la socrumiu pe masina

      Ștergere
  55. Salut,am si eu niste senzori montati iar display'ul l'am montat deasupra oglinzii si fiindca am avut un timp antena rupta a curs apa pe display si nu se mai aude acel beep..ei merg impecabil doar ca era mai comod acel beep. Am verificat difuzorul,e bun.. ce ar putea fi altcva? Cei care se pricep poate ma ajuta si pe mm. Ms!

    RăspundețiȘtergere
  56. Salut CRiS,mi-am montat si eu un kit senzor de parcare pe masina la fel cum ai facut tu in tutorial.Eu am un logan 1.4 an 2005 si am prins perioada aceea in care sondele de marsarier erau defecte(cand functioneza cand nu).Cand am montat senzori de parcare eram constient de problema si de faptul ca instalatia nu va functiona intrucat nu e alimanta atata timp cat lampa de marsarier nu se aprinde insa cu toate asta am montat senzori in ideea in care am de gand ca in viitorul apropiat sa schimb acea sonda.Si initial senzori de parcare nu au functionat(lucru la care ma asteptam) insa a doua zi cand am bagat in marsarie si motorul era pornit senzori functionau dar lampa nu se aprindea.Mentionez ca lampa de marsarier are momente cand se aprinde si cand nu se aprinde dar de cand am senzori pe masina aceasta nu s-a aprins niciodata.Ma gandesc ca ai tu vre-o expicatie la ceea ce se intampla in cazul meu si mai ales as vrea un sfat,ce sa fac mai departe,evident ca sunt multiumit ca functioneaza senzori de parcare dar imi este teama sa nu influenteze negativ altceva aceasta funtionare a lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate din cauza ca ai lipsa masa la tripla spate si iti fura curent http://www.tutorialelogan.ro/2010/05/tutorial-rezolvat-aprindere-bec-ceata.html

      Ștergere
  57. Ideea cu banda panzata a fost foarte inspirate, in cablajele auto folosim ceva asemanator o numim feutrina este o banda de diferite marimi, latimi si ceva mai groasa fata de cea folosita de tine, ea are rolul de anulare a zgomtului.

    RăspundețiȘtergere
  58. Buna,am ph2 alb si mi-as pune senzori de parcare dar nu arata bine negrii,pot sa-i vopsesc s-au risc sa nu mai detecteze nimic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. risti sa nu mai detecteze :)
      gasesti cu senzori albi http://goo.gl/NceMA
      asta era doar un exemplu, vine doar cu buzzer, fara display. ideea e ca foarte multi vanzatori au senzori de parcare in ce culoare vrei

      Ștergere
  59. am si eu o problema cand ploua sau cand spal masina gasesc apa in portbagaj in locul acela de sub triple pe unde este plasat cricul si cheia de roti nu stii cam de la ce ar putea fi??? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uitate la acest tutorial la minutul 1:18
      pe acolo iti intra apa. dai jos mocheta laterala din portbagaj si te uiti daca mai ai acele plastice, daca cele doua "usi" de cauciuc inchid cum trebuie sau daca tot acel plastic mai are garnitura de etansare tot roata.
      si eu am avut apa in portabagaj in partea stanga, din fabrica era putin tabla stramba si garnitura nu etansa perfect

      Ștergere
    2. Mi-a folosit mult acest tutorial, multumesc.
      Aurel, Rm Valcea

      Ștergere
  60. Salut,pai pt viitor,cand comanzi de pe internet,sa incerci sa cauti pe Amazon.com
    Acolo,il dai inapoi daca e stricat sau "distrus" ceea ce ai comandat..iti da banii inapoi,sau iti schimba "produsul",chiar si dupa un anumit numar de zile,daca nu mai ai chef de acel produs,il poti returna,si in cateva zile vei primi' banii:)!:D

    RăspundețiȘtergere
  61. Salut...faci/ai cumva un tutorial cu montarea unui modul de inchidere centralizata? Am un logan, are inchidere centralizata din cheie dar vreau sa ii pun telecomanda...m as baga dar am o retinere ca nu am gasit pe net nimic concret.sunt din Iasi ...ms frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-am si nu o sa fac acest tutorial, am deschiderea din cheie. mia rentabil este sa-ti cumperi alarma si sa o montezi, ajungi la acelasi pret

      Ștergere
  62. Salut tocmai am instalat si eu senzori de parcare si in momentul cand cuplez in mars ariere displeiul porneste intai cu Eroare 1 si apoi isi revine tot sitemul functionand corec. Eu nu am intalat releul ala ca la tine pt ca nu a venit cu pachetul. Da-mi o solutie sau o parere cum sa scap de eroare.Ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. releu? la senzorii de parcare eu n-am montat nici un releu!

      Ștergere
  63. Salut,am inteles ca nu oricine da comanda pe ebay nu ?

    RăspundețiȘtergere
  64. Salut,
    Vre-un sitem gen BLIND SPOT WARNING SYSTEM, am putea pune pe batranul logan?
    Facem un tutorial de genul acesta,Cris?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din pacate nu o sa investesc 500lei(+taxe vamale) intr-un sistem care pe mine nu ma ajuta. eu sunt genul care intoarce si capul, nu misc doar ochii catre oglinzile laterale :)
      este buna ideea, sunt o gramada de idioti pe sosele care nu se asigura. oricum, ajutorul oferit de acest sistem nu este complet si lumea o sa se bazeze pe el in loc sa se asigure. daca o masina trece pe langa tine cu o viteza mult mai mare ca a ta, cand te anunta sistemul ca ai pe cineva in unghiul mort, e deja tarziu.
      asta se intampla, la noi, de obicei cand cel din spate iasa in depasire, evident accelereaza sa depaseasca si boul care urmeaza sa fie depasit, trage de volan sa iasa si el in depasire si tot atunci pune semnalul.
      acest sistem este viabil daca diferenta vitezelor de deplasare a celor doua masini este mica.

      Ștergere
  65. Sall all,
    Ieri am montat si eu senzorii al al meu Golan PH2. Ce am observat eu la mine...cred ca asa este la PH2: firul de la lampa spate la care se monteaza +-ul de la sistemul de senzori este la pinul 3 in mufa (nu la pinul 1 ca la Cristi) cu toate ca, culoarea este aceeasi ca la Cristi - adica crem. Habar nu am de ce au modificat astia de la Dacia pozitia firelor in mufa de la PH1 la PH2. Sa nu sariti pe mine sa spuneti ca bat campii pentru ca am verificat si totul este ok, functioneaza bine sistemul...si nici nu s-a facut vre-o modificare la instalatia masinii pana acum :D
    Sper sa le fie util celor care au PH2.
    Numai bine...si la mai multe tutoriale Cristi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiu, acum doua saptamani am montat si eu la un PH2 senzori de parcare si este la pinul 3. doar ca eu m-am uitat pe mufa, identificat firul crem si pentru siguranta mea, am masurat ;)

      Ștergere
  66. salut, mi am montat si eu acu vreo sapt un set de senzori de pe ebay
    numai ca, surpriza, imi dau niste erori, functioneaza si cand am pozitiile/faza scurta aprinsa..indiferent in ce treapta de viteza e, daca e.
    am legat firele la al 3 lea pin.. unde gresesc? daca puteti explica un pic mai clar asta cu firele.. (logan ph2)
    Mersi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. masori care este firul de plus pe marsarier, nu te legi doar la pinul 3.
      ai tras fir suplimentar de masa la triplele spate? poate ai insuficienta masa si o ia curentul prin cucuruz

      Ștergere
  67. Salut Cris,
    Scriu pentru prima data. Foarte faine tutorialele. Excelent filmate, vezi de aproape si in detaliu.
    Am luat de pe ebay o camera video si un monitor integrat in oglinda pentru mersul inapoi. L-am probat, merge fain. In spate cam stiu cum sa leg camera(la becul de marsarier), dar la monitor(oglinda) nu stiu de unde sa trag 12V cand bag in marsarier.... Alternativa ar fi ca sa cuplez tot timpul la curent oglinda, care e stinsa oricum pana cand primeste semnal video de la camera, dar nu l-as lasa tot timpul conectat la curent.
    Ma poti ajuta cu un sfat, te rog?
    Multumesc,
    Ciprian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, scrii foarte bine avand in edere ca este pentru prima data :D
      depinde de montajul care este necesar. pe firul din spate vine doar comanda de on la LCD? nu se alimenteaza direct de pe acel fir?
      te intreb penca din ce-mi spui tu, la display ai un fir de alimentare. in acest caz eu as pune un releu care sa preia acelasi semnal care vine de la marsarier si abia atunci sa de-a curent si la display.
      am in cap "ceva", dar nu stiu sa explic, nu ma stiu pe partea electrica :(

      Ștergere
  68. Salut,

    Oglinda are 3 mufe: doua intrari video si o alimentare(mufa mama). Camera are doua mufe: - una video si iar o alimentare tot mufa mama. si camera si monitorul au si un cablu destul de scurt cu doua fire si cu o mufa tata pentru alimentare. Intre camera si oglinda mi-au dat si un cablu video de 5 metri. In spate la camera e clar, bag firele de alimentare la marsarier. Dar in fata ar trebui sa trag cumva alimentarea de la firul de marsarier sau de la ceva conector/intrerupator/mufa care are legatura cu marsarierul. Desigur am si varianta sa trag inca doua fire de alimentare pana in spate, dar poate nu are rost. Ei spun acolo in hartii
    ca poti alimenta si tot timpul monitorul, dar acesta se va aprinde doar cand primeste semnal video de la camera. dar parca nu l-as alimenta tot timpul.
    Oglinda e perfecta, nu se vede nimic ca ar fi ceva monitor sub ea, dar nu are stratul ala dublu ca sa o poti
    bascula pe pozitie de noapte, sa nu te orbeasca farurile din spate.
    Mai scriu si asta poate e cineva interesat, mi-am montat si o bara cu carlig plus circuitul alectric. Le-am luat de aici:
    http://www.rameder.eu/

    Ciprian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ti-au scris bine, camera se alimenteaza tot de la firul de marsarier din spate. deci trebuie sa tragi cablu din spate pana in fata la oglinda

      Ștergere
  69. Asa o sa fac... Multumesc! Si spor la treaba.

    RăspundețiȘtergere
  70. După ce am achiziționat un set de senzori Carguard de la Carrefour doar cu buzer la 74 lei și am urmărit tutorialul de mai sus dar și altele am decis să să îl montez.
    Da se poate monta fără sa dai bara jos și fără sa dai roțile jos când dai bara jos dar este mai greu și nu poți sa aranjezi în mod profesionist firele și astfel mai cureți și noroiul strâns prin acele locuri.
    Am dat bara jos am pus peste partea ce trebuia gaurita un fel de bandă izolatoare pt a face semnele și a proteja vopseaua.
    Am pus senzorii la distanță de40 cm intre ei cu respectarea oarecum a schemei de montaj oricum diferită de cea care este filmată mai sus iar bara mea pare mai lată după măsurători.
    Am procedat ca în filmul de mai sus 90% am cositorit firul rosu la fel și firul negru la masă cu papuc (recunosc ca am furat ideea din film altfel le legam românește) am izolat firele cu izolier pe tot traseul și am decupat puțin pt a pune firele mai bine (poze la cerere).
    Am testat înainte sa pun bara (am reținut tot din film ca uitase sa facă asta) și sincer arată f bine totul.
    Nu știu cat de bun o sa fie sistemul dar de acum încolo o sa parchez mai des cu spatele.
    Mulțumiri celor care au împărtășit și cu noi astfel de îmbunătățiri.

    RăspundețiȘtergere
  71. Sal, am si eu o intrebare: din moment ce umbli la instalatia electrica de iluminare a masinii, nu fac gura astia de la RAR sau ITP ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, daca nu este vizibil faptul ca sunt leduri, lumina corspunde, n-am de ce sa-mi fie frica

      Ștergere
    2. As vrea sa imi pun si eu pe logan,tot asa pe marsarier, dar mi-e "frica" de RAR. Dar daca zici ca e ok...

      Ștergere
    3. am trecut prin ITP fara probleme.

      Ștergere
    4. Ok, multumesc de raspunsuri, si spor in continuare, faci niste tutoriale super

      Ștergere
  72. Salut Cristi. Azi am montat și eu senzori de parcare pentru logan 1.4mpi 2005. Vreun sa zic ca am urmărit pas cu pas cum ai făcut tu și a ieșit 100% perfect fără nici o problema.
    Multumesc pentru ajutor și pentru tutorialele pe care le faci.
    O zi buna.👍👍👍

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sal.cristi dupa cateva luni de functionare corect mi-a aparut o problema la senzori ceva nu face contact bine si adica...
      Atunci cand pun semnalizarea dreapta im suna senzorul iar cate o data cand pun frana imi suna iar senzori.....
      Mam uitat la fire am controlat tot dar totu e asa cum leam montat de la inceput vrem sa te intreb dak si tie se intampla la fel?
      Multumesc o zi buna sa ai!👍👍

      Ștergere
    2. salut, stiu, masa insuficienta la stopul spate http://www.tutorialelogan.ro/2010/05/tutorial-rezolvat-aprindere-bec-ceata.html

      Ștergere
    3. Vreu sa zic ca azi am avut timp sa fac asa cum ai facut si tu.
      Iar acum nu im-i maimai suna senzorul...e perfet acuma!
      Vreau sa-ti multumesc mult pentru ajutor ...!👍👍👍😉😉😉👍🍻🍻
      O seara minunata !

      Ștergere
  73. salut,la mine senzorul B daca il conectez la unitatea centrala buzzer-ul piuie continu daca il deconectez restul merg perfect,un sfat?multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, testează senzorul și in alte porturi. Dacă ar comportă identic, clar este senzorul defect și trebuie să cumperi altul.
      Dacă e ok senzorul in alte porturi, testează un senzor in portul B, și mai mulți chiar. Ca sa vezi exact ce este defect

      Ștergere
  74. Salut Cris. De ce nu ai luat si masa direct din pinul de pe mufa, la fel cum ai luat alimetarea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut, pentru ca masa de pe mufa este deja subdimensionata si face probleme, nu o mai incarc si eu.

      Ștergere
  75. Am văzut vazut ca este atasata o siguranță pe firul de alimentare,la ce ajută acea siguranță?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu ajuta la nimic, doar previne un posibil incendiu in caz de accident. avand in vedere ca la senzori ajunge curent, in caz de accident si se face un scurt, se arde siguranta si nu apare foc

      Ștergere
  76. Zi-mi şi mie te rog de câți amperi este acea siguranța de pe cablul de alimentare?

    RăspundețiȘtergere
  77. Până la urmă ce siguranță pot sa pun,de 5A sau de 3A ca nu vreau sa am surprize neplăcute absolut deloc,totusi este vorba de siguranța mea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pui cea mai mica siguranta posibila. daca se arde, pui una mai mare. siguranta are rolul de a proteja firele sa nu se topeasca, atat.
      cum sigurantele sunt pe coduri de culoare si cea din filmare este mov, google spune ca la mine este una de 3A

      Ștergere
  78. Salut...
    Display-ul cred ca s-ar putea monta mai bine in partea din spate...pe traiectoria oglindei retrovizoare...asa am vazut la un mercedes b class...numai ca ar trebui montat display-ul cu "susul in jos"...pt a indica corect stanga dreapta...

    RăspundețiȘtergere